Pokud chcete připravit nějakou slanou dobrotu na setkání nebo oslavu, pusťte se do cizrny. Vážně. Zabere vám to pár minut přípravy a zbytek času se už stará sama o sebe v troubě.
Nemusíte se bát, že by vás kamarádi poslali s touhle „až moc zdravou“ cizrnou do háje, protože „nejsou na dietě, králíci, hippie ani nic podobného“. Prostě postavte beze slov misku doprostřed stolu a vůbec nekomentujte složení. Až první odvážlivec vyzkouší a vy přiznáte barvu, první várka zmizí během pěti minut.
Sice jsem v názvu použila slovo popcorn, ale jedná se jen o hrubé přiblížení. Na skus je cizrna příjemně křupavá, ale rozhodně ne tvrdá, na chuť pikantní a slaná podle použitého koření a vysoce návyková.
Indické koření Tandoori masala není příliš známé, ale rozhodně stojí za to si ho pořídit do kuchyňských zásob. Někteří ho možná znají ve variantě „kuře Tandoori“, ale dá se stejně tak použít ve vegetariánském, veganském či jiném vaření. Mimo jiné v něm bývá obsaženo chilli, pepř a zázvor, takže cizrnová směs bude opravdu pálivá. Pokud byste měli chuť na něco méně ostrého, prohlédněte si náš již dříve publikovaný recept na „barbecue“ verzi ZDE.
Ingredience:
1 hrnek vařené cizrny
½ lžíce koření Tandoori masala
3 – 4 lžíce olivového oleje
1 lžička soli
Postup:
Cizrnu nechte okapat a popřípadě ji opláchněte, pokud používáte hotovou z plechovky. Dejte ji do mísy se zbytkem ingrediencí a dobře vše promíchejte, aby se ve směsi rovnoměrně obalila.
Rovnoměrně ji rozmístěte na plech s pečicím papírem a dejte do trouby vyhřáté na 180 °C. Při této teplotě se bude péct až hodinu, ale moc vám nedoporučuji „šlápnout na plyn“. V některých receptech najdete postup s teplotou až 230 °C a dobou kolem 25 minut, ovšem nemám s touto přípravou tak spolehlivé zkušenosti jako s pomalejší verzí.
Poté cizrnu nechte vychladnout a ochutnejte, pokud není potřeba dosolit. Skladuji ji pak v krabičce v suchu.
Autor: Katka Špačková