Dýňová polévka s jablky

Miluji podzimní vaření nejen díky nižším venkovním teplotám, protože se dá už stát doma u horké plotny, ale i díky tomu, že je hojnost úrody ze zahrádky. Můžu tak kombinovat různé druhy ovoce, zeleniny a hlavně si všechny ingredience chystat pěkně venku za deště pod pergolou a když k tomu vysvitne podzimní slunce, které už […]

Dýňová polévka s jablky Read More »

Vavřín vznešený – Laurus nobilis

V tomto článku se budu věnovat nejen blahodárným účinkům listů z Vavřínu vznešeného neboli bobkového listu, jeho pěstování, ale také rčení, co znamená, když se řekne – usnout na vavřínech. Znamená to tedy, že bychom se neměli nadlouho spokojit s tím, čeho jsme dosáhli. Z čeho tato moudrost pramení? Vavřínové věnce používali staří Řekové na radu kterou

Vavřín vznešený – Laurus nobilis Read More »

Ostrov Madeira, Fanal – mystické místo se staletými vavříny

Nejnavštěvovanější částí Fanalu je vavřínový háj na zelené louce, kde jsou stromy, z nichž některé dosahují stáří 400-600 let. Mají mezi sebou větší rozestupy než v navazujícím lese, který se táhne až dolů do údolí k pobřeží Ribeira da Janela. Díky velkým rozestupům vavřínové stromy mají až zvláštní patvary, kdy se jejich kmeny částečně plazí po zemi a

Ostrov Madeira, Fanal – mystické místo se staletými vavříny Read More »

Cesta na Madeiru přes Norimberk

Z ČR Flixbusem do Norimberku a z Norimberku přímým letem od společnosti Ryanair do Funchalu Výhody: Nižší náklady Autobus do Norimberku jede z několika měst ČR Nevýhody: O něco málo delší cesta Jazyková bariéra v Norimberku pokud neovládáte němčinu či angličtinu Proč tak složitě? Důvodem jsou mnohem nižší náklady než s českými aerolinkami (Smartwings – CSA) a to

Cesta na Madeiru přes Norimberk Read More »

Trasa Boca do Risco a Levada do Canical

Spojili jsme část trasy Boca do Risco, která vede po útesech a z té jsme uhli cca v její polovině na stezku lesem, která nás navedla na Levádu do Canical.  Tento trek má délku 6,3 km bez většího převýšení. Celý okruh byl jak časově tak i výkonnostně nenáročný středně náročný a to jen díky pár větším kopečkům podél útesů. Náročností vhodná trasa i pro děti,

Trasa Boca do Risco a Levada do Canical Read More »

Madeira – 2 treky z Ponta do Pargo

Vereda da Fajã Grande a Vereda do Pesqueiro  jsme spojili jako okruh s výchozím a zároveň konečným bodem – Miradouro do Fio od restaurace z Ponta do Pargo. Trasa dlouhá pouhých 5,5 km, ale s velkým převýšením. Trek patří mezi náročnější a to nejen svojí délkou, ale velkým převýšením, úseky které jsou úzké, strmé a při „šlápnutí vedle“ vás v lepším případě zachytí pichlavé opuncie, v tom

Madeira – 2 treky z Ponta do Pargo Read More »

Raw „sádlové“ koláčky

Při experimentování se zdravější kuchyní (a především pak s tou raw) jste určitě narazili na kokosový olej a stejně jako v mnoha domácnostech se možná i u vás stal běžnou ingrediencí. Nyní je ten nejvyšší čas postoupit o kus dál a skamarádit se s kakaovým máslem. Vždyť kdy jindy než o Vánocích je příležitost vyzkoušet novou, luxusní ingredienci?

Raw „sádlové“ koláčky Read More »

Dýňový chlebíček

S dýní můžete experimentovat na slaný i sladký způsob, pouze je potřeba zvážit, jestli je daný druh vhodný na konkrétní úpravu a jak s ním naložit. Kvůli dostupnosti, ceně a jednoduchému pěstování u nás velmi rychle zdomácněla dýně Hokkaidó, která je i velmi jednoduchá na přípravu. Pro přípravu pyré ji ani nemusíte loupat, stačí ji rozpůlit, vyčistit

Dýňový chlebíček Read More »

Mangoldové závitky s pikantní hlívovou směsí

Tento způsob úpravy jídla u nás není příliš běžný, ale v jiných (hlavně jižních) kuchyních se s ním setkáte poměrně často. Již dříve jsme vám nabídly recept na kapustové závitky s garam masalou, které jste si velmi oblíbili, a tentokrát bychom vám rády nabídly inspiraci na podobnou dobrotu, tentokrát z mangoldu. Použít můžete opravdu kdejaký „lístek“ – mangold, kapustu,

Mangoldové závitky s pikantní hlívovou směsí Read More »

Translate »
Přejít nahoru