Miluji podzimní vaření nejen díky nižším venkovním teplotám, protože se dá už stát doma u horké plotny, ale i díky tomu, že je hojnost úrody ze zahrádky. Můžu tak kombinovat různé druhy ovoce, zeleniny a hlavně si všechny ingredience chystat pěkně venku za deště pod pergolou a když k tomu vysvitne podzimní slunce, které už vrhá dlouhé stíny má to prostě své kouzlo.
V České republice je to vlastně takové babí léto. Zato na Madeiře to mám skoro celoročně. Ne nadarmo se Madeiře říká ostrov věčného jara. Díky teplotně stálejšímu a teplejšímu počasí bez mrazů, je tam úroda některých plodin po celý rok, což je pro mne značka ideál. Tento recept vypouštím záměrně na podzim, abyste si stejnou atmosféru při vaření mohli užít právě v ČR. Když se všechna zelenina nachystá venku, doma z toho není tolik nepořádku a navíc je někdy zapotřebí extra velkou dýni rozporcovat venku. Buď může být těžká tak, že ji neuneseme nebo na šířku neprojde dveřmi :-D.
Ingredience
Dýně – na polévku se skvěle hodí Hokaido, velkoplodá- Goliáš nebo máslová dýně tvarem připomínající hrušku (na tu najdete trochu jiný recept na mém kanále You Tube), použít můžete samozřejmě jakoukoliv, protože všechny dýně jsou jedlé, dokonce i ty „okrasné“. U jiných druhů než jsem uvedla je však dobré zvážit oloupání vrchní vrstvy (slupky) nemusí se dobře rozvařit. Polévka pak není hladká a obsahuje kousíčky tvrdé slupky.
Zelenina: 4 mrkve, 1 petržel, 1/4 celeru střední bulvy, 2 střední cibule, 1 paprika, 4 rajčata
Jablka 2 – 3 ks střední velikosti
Koření: kvalitní kari 1 lžíce, kurkuma 1 lžíce, 4-5 bobkových listů, 1 palička skořice, 3 hřebíčky, 3 cm dlouhý kousek zázvoru
sůl a olej dle potřeby
Kokosové mléko 1 plechovka
Postup:
Dýni rozpůlíte a pomocí lžíce vydlabete semínka i s vlákny, nemusíte odstraňovat vrchní tvrdší slupku . Semínka dáte usušit, po usušení vyloupete. Můžete je pak použít nejen do kterékoliv polévky, ale i na zdobení zmrzlino-ovocných pohárů nebo jen tak na mlsání místo oříšků. Jsou bohatým zdrojem zinku, hořčíku a vlákniny.
Vydlabanou dýni nakrájíte na plátky a z nich uděláte ještě menší kousky, tak aby se vám bez obtíží vlezly do hrnce v kterém budete polévku vařit. Doporučuji použít opravdu velký hrnec, abyste po přidání veškeré zeleniny měli dostatek prostoru na míchání. Na větší kousky nakrájíte i ostatní zeleninu. Do hrnce dejte olej tak, aby bylo dno lehce pokryté, nemusíte to s olejem přehánět. Na rozpálený olej dáte dýni a zeleninu. Restujete na prudším stupni a promícháváte, přidáte kari, kurkumu, sůl a ještě chvíli restujete. Poté zalejete vodou tak, aby bylo vše pěkně těsně pod hladinou, přidáte ostatní koření (kromě zázvoru) a dusíte na mírném ohni cca 25-30 minut.
V době kdy už vám polévka klokotá na plotně, zbavíte jablka jadřinců a nakrájíte je taktéž na kostky, ale o něco menší, protože je nebudete dlouho vařit jen max 10 minut. Zázvor opláchnete a nakrájíte na tenké plátky a zalejete horkou vodou, necháte luhovat cca 15 minut.
Vrátíme se zpět k polévce, kterou jste vařili necelých 30 minut, do ní přidáte jablka a odvar ze zázvoru, vaříte dalších max 10 minut. Polévku odstavíte z vařiče, zahrajete si na rybáře a vylovíte bobkový list, skořici, případně pokud najdete hrebíček. Ponorným mixérem vše rozmixujete do hladka, dle potřeby ředíte kokosovým mlékem (jedna plechovka tam přijde celá) a poté horkou vodou z varné konvice, na vámi požadovanou konzistenci. Někdo má rád řidší polévku, jiný má rád hustší až tak, že mu v ní stojí lžíce, výběr je na vás.
Chuť můžete doladit dosolením nebo dosladit medem či třtinovým cukrem a nebo naopak okyselit citronem. Záleží jaké jste měli jablka, jestli moc sladká nebo naopak kyselá. Pro ty co mají rádi pořádné grády doporučuji špetku kajenského pepře.
A máte hotovo, dobrou chuť.
Na závěr:
Na Madeiře chystám skupinové zájezdy pro 4 – max 10 osob, které budou bohaté na poznávání krás Madeiry, ale také obohacené o mé recepty, které si můžete společně semnou vyzkoušet a jako bonus dostanete e-book zdravých receptů sebou, který vám dorazí na email po návratu do ČR.
Více o akcích na Madeiře již brzy na webu. Při výběru si na své přijdou milovníci bohaté flóry, fotografové, milovníci sportu a turistiky, gurmáni, ale také samotáři vyhledávající silná energetická místa, klid v meditacích nebo při cvičení jógy. Těšte se… v roce 2023 začínáme.
Facebook: Madeira – Maja Sol nebo Vaření ze zdravé restaurace
Instagram: @nacestepoznani.cz nebo @varenizezdraverestaurace.cz
You Tube: Na cestě poznání