Sladké dýňové raw kuličky s bílým pepřem

Na čokoládu s chilli už jsme si zvykli. Fajn. Zkoušeli jste ji? Takže asi víte, jak to s tím pepřem, dýní a sladkou chutí myslím.

Než vy ostatní, kteří jste ještě nenašli k ochutnávce sladko-pikantní chuti odvahu či příležitost, začnete krčit pusu a klikat na křížek vpravo nahoře, zkuste na chvíli zapomenout na zažité chuťové stereotypy. Cílem není vytvořit pálivost indického kari, ale jen lehké nečekané pošimrání, takové pikantní „sbohem“, než vám sousto sklouzne do krku.

Pepř je totiž ingrediencí, kterou přidáváte až úplně nakonec a dávkujete ho postupně a po troškách.

Tyto kuličky jsem přidala k ostatním druhům raw sladkostí v rámci ochutnávky na Vege-najtu v Uherském Brodě a k mému překvapení mizely stejně rychle jako všechny obvyklé dobroty. Pokud tedy i vy chcete zpříjemnit nějaké přátelské degustační posezení, s tímto nápadem rozhodně zabodujete.

Ingredience (asi na 15 kuliček):

200 g dýňového semínka (a asi 50 g na obalování)

100 g mandlí

150 g nesířených rozinek

Šťáva z ½ citronu

Rostlinný sirup na doslazení (pokud budete chtít)

Bílý pepř (mletý)

Postup:

Pokud máte doma mixér s vysokými otáčkami, můžete všechny ingredience (až na pepř) vložit společně dovnitř a rozmixovat na tvárnou hmotu. Jestli vlastníte pouze běžný tyčový, rozmixujte nejdřív dýňově semínko s mandlemi a až poté vložte rozinky. V méně výkonném stroji by totiž mohly zůstat celé kusy nerozdrcených ořechů a ještě byste si svého kuchyňského pomocníka odrovnali.

Hmotu dejte do mísy, přidejte citronovou šťávu a doslaďte, pokud byste rádi sladší chuť. Přidejte trochu pepře a vše dobře promíchejte. Ochutnejte. Takto postupně přidávejte pepř a zkoušejte, až dosáhnete příjemné sladko-pikantní chuti, která pro vás bude dostatečná. Pokud melete pepř čerstvý, asi půl lžičky by celkem mělo stačit.

Nakonec nahrubo nasekejte zbytek dýňového semínka na obalení, tvarujte kuličky a obalujte.

Autor: Katka Špačková

Uložit

Translate »
Přejít nahoru