Kysané zelí je sice typická podzimní a zimní surovina, není však důvod dopřát si ho kdykoliv jindy, třeba v tomto jednoduchém pokrmu s čočkou a řepou.
Servírovat ho můžete buď jako samostatný chod nebo jako teplou přílohu. Vynikající je především k různým druhům zeleninových „sekaných“ nebo karbanátků.
Ingredience (na 4 porce):
200 g celé červené čočky
1 střední cibule
3 menší červené řepy
4 lžíce olivového oleje
200 – 300 g kysaného zelí (podle chuti)
3 stroužky česneku
100 g rostlinné smetany nebo kokosového krému (nemusí být)
1 lístek bobkového listu
1 lžička sušené šalvěje
½ kostky zeleninového bujónu
1 lžička drceného kmínu
Sůl a pepř
Postup:
Červenou čočku propláchněte a povařte asi 8 minut do poloměkka. Sceďte a dejte bokem.
Cibuli nakrájejte najemno a orestujte na olivovém oleji, dokud nezesklovatí. Poté přidejte šalvěj a bobkový list a pět minut orestujte.
Červenou řepu zbavte slupky a nastrouhejte nahrubo. Kysané zelí propláchněte a nahrubo pokrájejte, pokud je ve větších kusech. Poté obojí přidejte k cibuli a přisypte zbytek koření a bujón. Podlijte 2 dcl vody. Pokud chcete dosáhnout jemnější chuti, přidejte smetanu nebo tuhou část kokosového mléka, která se usadí na vrchu plechovky po vychlazení.
Vše dobře promíchejte a přidejte červenou čočku. Přiklopte pokličkou, stáhněte teplotu na střední plamen a 20 minut duste. Poté už jen dochuťte a servírujte.
Autor: Kateřina Špačková