Když se sejde větší množství lidí s různými chutěmi, téměř vždy dobře pochodíte s poctivým piškotem. A pokud je to příležitost o něco slavnostnější (nebo se jen chcete blýsknout a sami si pěkně zamlsat), rozhodně nepochybíte s čerstvým ovocem a nějakým lehkým krémem.
Tento recept na piškot je bez lepku. Není však určen jen pro alergiky – připravuji ho takto i pro běžně se stravující lidi, protože je jednoduše lepší. Bezlepkové směsi mají sice tendenci se trochu drolit a být sušší, když ho ovšem naservírujete s krémem a ovocem, už během pár hodin nasaje vlhkost a je z něj ten nejjemnější a nejhebčí moučník.
V tomto receptu používám buď kokosový krém, který je podle mě mnohem lepší a prostě nenahraditelný, ovšem ne vždy ho mám po ruce a co si budeme říkat, ona ta plechovka kokosového mléka se občas pěkně prodraží. V případě potřeby tak používám kokosovo-vanilkový puding, který nechám na koláči ztuhnout (a recept na něj najdete dole v postupu).
Ingredience (na koláč o průměru 27 – 30 cm):
90 g bezlepkové směsi Schär Mix C Pâtisserie
2 plné lžíce bramborového škrobu
150 g jemně mletého třtinového cukru (postup ZDE)
4 vejce
Špetka mletého vanilkového prášku a soli
1 plechovka kokosového mléka (ideálně s obsahem alespoň 80 % kokosového extraktu)
4 lžíce rýžového sirupu (nebo javorového sirupu či jiného rostlinného)
25 – 30 pěkných jahod
Nasekané pistácie nebo kokosové plátky na ozdobu (nemusí být)
Postup:
Nejdřív si připravte piškot.
Oddělte bílky od žloutků a ty vyšlehejte se špetkou soli. Žloutky nechte utřít s cukrem a vanilkou do pěny.
Do mísy se žloutky dejte vyšlehané bílky a prosejte k nim mouku se škrobem.
U bezlepkových směsí to doporučuji dělat pokaždé, mají totiž tendenci se slepovat a tvořit v těstě hrudky.
Pomocí lžíce nebo stěrky vše opatrně promíchejte na jednolité, nadýchané těsto, které nalijete do vymazané a vysypané formy a dáte péct na 180 °C do zezlátnutí (asi 20 minut).
Pro tento dezert používám koláčovou formu s vyšším vroubkovaným okrajem, díky kterému mi uprostřed zůstane „díra“ na krém. Pokud takovou nemáte, použijte běžnou kruhovou a po vychladnutí koláč asi 2 cm dolů vydlabete, přičemž po obvodu necháte asi 1 – 2cm okraj.
Plechovku kokosového mléka nechte přes noc v lednici. Jakmile ji otevřete, nahoře vám zůstane vysoká vrstva tuhého kokosového krému, který všechen vyberte do mísy. Přidejte trochu rostlinného sirupu (nebo jemně mletého třtinového cukru), vanilkového prášku a krátce metličkami vyšlehejte, aby vám vznikl šlehačce podobný krém. Ten pak naneste nahoru na koláč.
Jahody omyjte a zbavte stopek. Posaďte je na krém a servírujte posypané pistáciemi a kokosem.
Pokud budete chtít použít puding, připravte ho z bezlepkového vanilkového pudingu (asi z 1/2 balení), 300 ml rostlinného mléka a trochy rostlinného sirupu místo cukru – stejně jako jakýkoliv jiný puding. Jakmile začne směs vřít, přimíchejte do ní hrst sušeného strouhaného kokosu a vylijte ho na koláč. Nechte trochu vychladnout a poklaďte jahodami.
Autor: Kateřina Špačková