Oblečení není jedinou věcí, která podléhá módě – móda se týká i jídla.
Pamatuju si na dobu mého dětství, kdy byste piškotový tunel našli snad na každém slavnostním stole. Korpus se nedělal jen z piškotu, ale i ze sušenek, uvnitř byl máslový krém z tvarohu nebo pomazánkového másla (mascarpone ještě nikdo běžně neznal) a úplně uprostřed proužek ovoce, ať už čerstvého nebo kompotovaného. Skutečně pečlivá hospodyňka ještě všechno obalila v čokoládě a ozdobila.
Styl se možná změnil, ale piškotový tunel se dá připravit i tak, aby byl maximálně odlehčený a užili si ho i lidé, kteří se potýkají s alergiemi na mléko a lepek nebo se těmto potravinám z vlastního rozhodnutí vyhýbají.
Tento dezert možná vypadá na pohled složitě, ale velkou službu vám udělá obyčejná forma na srnčí hřbet nebo chlebíček, do které budete všechny složky vrstvit a po vychlazení moučník jednoduše překlopíte.
Těsto jsem použila ořechové, velmi podobné tomu kakaovému, které jste už dřív mohli vyzkoušet u této kakaové rolády. Neobsahuje žádný lepek a slazené je pouze rostlinným sirupem stejně jako kokosový krém uvnitř.
Ingredience (na 1 tunel – asi 10 až 12 ks):
Na piškot:
4 vejce
60 g jemně mletých vlašských ořechů
20 g bramborového škrobu
3 -5 lžic rýžového sirupu (nebo jiného světlého rostlinného sirupu vaší volby kvůli zachování světlé barvy korpusu)
Nastrouhaná kůra z ½ BIO citronu
Špetka soli
Na dodělání:
2 plechovky kokosového mléka s alespoň 70% podílem kokosové části
Špetka mleté vanilky
5 lžic rostlinného sirupu na dochucení (světlého jako v těstě)
7 – 8 velkých zralých jahod (nebo jiného ovoce)
Postup:
Oddělte žloutky od bílků a bílky vyšlehejte dotuha se špetkou soli. Poté k nim zlehka přimíchejte zbylé ingredience na těsto, aby vám vznikla nadýchaná hmota.
Tu pak nalijte na plech vyložený pečicím papírem a rozetřete ji do tvaru obdélníku. Delší strana by měla být minimálně tak dlouhá, jak je vaše forma na chlebíček. Na výšku by těsto mělo mít alespoň 1 cm, aby v něm nevznikaly díry. Dejte péct na 220 °C asi po dobu 10 – 15 minut. Poté vytáhněte a nechte vychladit.
Obě plechovky kokosového mléka dejte přes noc do lednice. Po otevření vám pod víčkem zůstane usazená vrstva tuhého krému, který lžící vyberte a dejte do mísy. Tekutý zbytek z plechovky nevylévejte – bude se vám skvěle hodit do kaší nebo smoothie.
Kokosový krém smíchejte v míse s vanilkou a rostlinným sirupem. Pokud je ještě příliš tuhý z lednice, nechte jej při pokojové teplotě pár minut povolit, aby se dobře promíchával.
Formu na srnčí hřbet vystelte potravinovou fólií.
Odkrojte asi 2/3 piškotu, kterým zlehka vmáčknete do formy, aby pokryl vnitřní oblouk hřbetu. Seřízněte okraje.
Ze zbylých krajů piškotové placky vytvořte 2 malé polokruhy na koncích formy, aby vám krém nevytekl při práci ven.
Nyní vezměte část krému a potřete jím povrch piškotu.
Na něj navrstvěte jahody jednu vedle druhé.
A zakryjte zbytkem krému.
Nakonec ze zbylého piškotu použijte obdélník, kterým tunel uzavřete a lehce zmáčknete, aby se krém roztekl a nevznikly vám mezery.
Nyní dejte přes noc chladit a můžete podávat.
Autor: Kateřina Špačková