Tofu je skvělá surovina bezmasé kuchyně, která má mnoho způsobů využití, ale jíst ho dvakrát denně každý den je fádní nejen pro naše chutě, ale i organismus. Občas je skvělé odhodit všechny předpřipravené náhražky (jako tofu, seitan, robi apod.) a najít rovnocennou náhradu mezi základními rostlinnými surovinami.
Když vytvářím recepty, kde se v originálu nachází jako důležitá složka maso, často se mi vyplatí sáhnout po houbách. Je to totiž ingredience, která v pokrmu vytvoří tu sytou, hutnou a „masitou“ část (ale ne zas příliš těžkou jako ořechy a semínka) a přitom mezi nimi existují druhy, které nemají samy o sobě příliš výraznou chuť, aby tak dojem původního masitého originálu úplně nepřebily.
Mluvím hlavně žampionech Portobello, které jsou ve veganské, raw a vegetariánské kuchyni známé a hojně využívané (doporučuji vyzkoušet jako burger). Jejich klobouky jsou pevné a syté a dostatečně velké, abyste z nich nakrájeli velké kostky „masa“.
Další mou oblíbenou houbou je hlíva. V této verzi na kung-pao vám doporučuji vybrat mladší a drobnější kousky hlívy s menšími klobouky, které jsou dostatečně pevné a nebo použít pouze nožičky.
Ingredience (na 3 porce):
3 klobouky žampionů Portobello
2 střední papriky (ideálně každou jiné barvy)
4 lžíce oloupaných, půlených buráků
2 lžíce slunečnicového nebo sezamového oleje
1 ½ dcl zeleninového vývaru (nebo odpovídající množství kupovaného bujónu rozmíchaného ve vodě)
Na marinádu:
½ lžíce kukuřičného nebo bramborového škrobu
3 lžíce sojové omáčky (Tamari)
1 lžíce (rýžového) octa
3 lžíce slunečnicového nebo sezamového oleje
2cm kousek zázvoru
2 větší stroužky česneku
1 plná lžíce rýžového sirupu nebo medu
Špetka chilli
Postup:
Nejdříve žampiony očistěte a nakrájejte je na přibližně 2cm kousky. Dejte je do uzavíratelné krabičky.
Všechny ingredience na marinádu promíchejte metličkou v misce na jednolitou směs. Česnek i zázvor strouhám na nejjemnějším struhadle, které používám například na citronovou kůru nebo muškátový oříšek, takže z nich získám spíš šťávu než kousky.
Marinádu nalijte na žampiony, uzavřete krabičku a pořádně s ní zatřepejte, aby se houby obalily ze všech stran. Nechte je alespoň půl hodiny marinovat.
Rozpalte olej na nepřilnavé pánvi a dejte do ní buráky.
Ty pár minut zprudka restujte ze všech stran, než přidáte papriku nakrájenou na větší kousky. Opět chvíli opékejte.
Poté přidejte houby s veškerou marinádou a zalijte zeleninovým vývarem. Stáhněte plamen na střední teplotu a stále míchejte, dokud se omáčka nezredukuje a nezhoustne. Pak už jen podávejte s rýží nebo nudlemi.
Autor: Kateřina Špačková