Božské brownies – veganské i bezlepkové

Brownies jsou čokoládová klasika, která potěší snad každého. Nějakou dobu jsem zkoušela vytvořit takový recept, aby mi nevznikl jen šedý piškot, kolem kterého prošlo kakao, nebo zase těžké, přeslazené kostky, které sice chutnají fantasticky, ale po dvou kouscích už člověk může leda tak zalehnout a spát.

Tyto brownies jsou napůl cesty mezi oběma dvěma – ani příliš sladké a tuhé, ani příliš nevýrazné a sypké. Pro mě prostě ideální. A navíc bezlepkové i veganské.

brownie-2

Ingredience:

100g kokosového oleje nebo rostlinného margarínu

100 g třtinového cukru (ideálně typu muscovado)

30 g rostlinného sirupu (javorového)

60 g hořké čokolády

3 lžíce kokosového nebo jiného rostlinného mléka

3 lžíce ořechového másla (lískooříškového nebo burákového)

2 lžíce tmavého holandského kakaa

130 g bezlepkové mouky Shär (Mix Pâtisserie)

2 lžíce chia semínek (nebo lněných semínek)

6 lžic vody

½ lžičky soli

1/2 lžičky sody

¼ lžičky Bourbon vanilky (prášku)

2 hrsti lískových oříšků

Hrst brusinek

Postup:

Lískové oříšky dejte na pánev a pomalu je opékejte, dokud se z nich nevydrolí slupka. Dejte je bokem a nechte vychladnout.

Chia semínka pomelte nebo rozdrťte v hmoždíři a zalijte šesti lžícemi vody. Nechte 15 minut odstát.

brownie-1

V hrnci rozpusťte olej (nebo margarín) s čokoládou a javorovým sirupem. Míchejte, dokud se hmota nestane jednolitou. Poté ji nalijte do mísy s třtinovým cukrem, vanilkou, sodou a solí a nechte 5 minut šlehat. Přidejte oříškové máslo a opět chvíli šlehejte. Na toto brownie se výborně hodí lískooříškové máslo, pokud je to pro vás ale příliš nákladné položka, nebo nevlastníte vysokorychlostní mixér, který by vám ořechy rozmixoval, můžete použít i levnější burákové, avšak chuť bude trochu jiná.

Následně všlehejte nabobtnalá chia semínka, kokosové mléko a kakao. Úplně na závěr přisypte bezlepkovou mouku a vše dobře promixujte. Do hotového těsta vsypte opražené oříšky a brusinky, dobře promíchejte a dejte ho do vymazaného a vysypaného pekáčku asi na 4-5 cm vysokou vrstvu.

Pečte při 180°C přibližně 35 minut. Krájet můžete buď na klasické kostky nebo na tenké řezy.

Autor: Katka Špačková

Translate »
Přejít nahoru