Kaštany jsou tradiční pochoutkou vánočních trhů. Mnoho z nás si je s oblibou koupí, avšak ne každý ví, jak si je připravit doma. Přitom na tom není nic složitého.
Kaštan jedlý není nejspíš ten stejný strom, zpod kterého sbíráte s dětmi kaštany, ačkoliv v některých parcích ho vysazený najdete. Rozdíl nejlépe poznáte podle listí. Ten jedlý má listy ve tvaru jedné čepele, ten okrasný „jírovec“ je má ve tvaru dlaně. Pořídit si je už můžete i na vlastní zahradu, pokud máte dobré podmínky.
Častěji než samosběrem získáme kaštany v obchodech. Pořídit je můžete obvykle od půlky listopadu do konce prosince a to v běžných supermarketech nebo na trzích. Na začátku sezóny bývá cena dost vysoká, pohybuje se kolem 150 Kč za kilogram, ovšem s postupující dobou klesne cena až na třetinu. Pokud tedy není špatný rok a na jaře květy nezmrzly.
Výživově je kaštan skvělý doplněk našeho jídelníčku. Je plný sacharidů s minimem tuku a obsahuje vysoké množství vitaminu C – ve sto gramech až polovinu doporučené denní dávky! Nezanedbatelné je i množství vitaminu B6 a minerálních látek jako potaš, hořčík, železo, fosfor a zinek. Obsahuje také prospěšnou vlákninu.
Jejich chuť je lehce nasládlá a oříšková. Strukturou se podobají pečeným bramborám, ale jsou o něco pevnější a „škrobovitější“.
Jak poznat ty správné?
Pokud jste si už vyhlédli správný obchod a nakláníte se nad bedýnkou kaštanů, dobře si je prohlédněte. Rozhodně by neměly být matné, suché a našedivělé. Naopak mají působit leskle, hladce a pod dotekem být pevné. Jakmile vznikne pod dotekem vypouklina směrem dovnitř, je buď vyschlý nebo plesnivý. Podívejte se také, jestli v nich nejsou dírky, v opačném případě se dovnitř dostal červ.
Pokud nebudete ořechy konzumovat v daný den, rozložte je do bedýnky nebo na utěrku na suchém a chladném místě. Vyhněte se skladování ve vlhkých prostorách. Vyšší teplota a suché prostředí také není ideální, kaštany totiž rychle začnou vysychat.
Jak je připravit?
Nejčastějším způsobem přípravy je pečení. Pokud nevlastníte pánev přímo na kaštany, postačí vám obyčejná trouba.
Kaštany lehce nařízněte do kříže na vypouklé straně. Řez nedělejte příliš hluboký, aby se vám při pečení nevysušily. Pak je jednoduše vyskládejte na plech a nechte asi 20-25 minut v troubě při 200°C. Nižší teplota je lepší než vyšší. Sice bude pečení trvat déle, ale pokud byste chtěli proces urychlit vyšší teplotou, jednoduše je vysušíte a okraje budou ztvrdlé a nahnědlé.
Upečené kaštany poznáte tak, že jeden vyndáte z trouby a vyloupnete ho ze slupky. Pokud je měkký, vyndejte ven celou várku. Jíst je můžete jen tak nebo lehce posolené, což je asi nejlepší způsob podávání.
Jestli uvnitř narazíte na tmavé nebo snad i nazelenalé skvrny, raději je nekonzumujte.
Vyšší dívčí
S kaštany můžete dělat i větší alchymii než je jen péct. Výborně se hodí do slaných nádivek nebo sladkých pokrmů. Ostatně tradiční francouzská vánoční pochoutka, Bûche de Noël, se bez kaštanů neobejde.
Pokud budete chtít takovýmto způsobem experimentovat, budete potřebovat kaštanové pyré. Na pultech specializovaných obchodů narazíte i na takovýto polotovar, podle mě je ovšem zbytečné vyhazovat peníze za něco, co si naprosto jednoduše připravíte sami doma.
Použít můžete pečené kaštany, já však raději pracuji s těmi vařenými.
Celé kaštany dejte do hrnce s vodou a vařte přibližně třicet minut. Zkusmo jeden vyloupněte, jestli už jsou měkké. Ještě za tepla oloupejte celou várku, za studena už by se vám pracovalo velmi těžko.
Jednoduché pyré do slaných pokrmů můžete připravit rozmixováním uvařených kaštanů, do kterých přidáte trochu soli, popřípadě vody. Na sladkou přípravu je rozřeďte rostlinnou nebo klasickou smetanou (asi 100 ml na 1 kg, ale konzistenci si určete sami). Přidat můžete i trochu tuku – másla, rostlinného margarínu nebo kokosového oleje, popřípadě cukr a koření jako vanilku nebo skořici. Jde ovšem o to, za jakým účelem je chcete použít.
Práce s kaštany je velmi tvořivá a skýtá množství možností. Pokud chcete inspiraci na kaštanové recepty, určitě nás sledujte, docela jistě brzy nějaký přidáme.
Autor: Katka Špačková