Špenátové „slzoto“ – Rizoto ze slzovky obecné

Název „slzoto“ zní opravdu trochu divně. Jenže tu máte rizoto, špaldoto, kernoto… Takže se mi nedivte.

Pokud nemáte slzovku ukrytou někde vzadu v regálu ve spíži (protože jste ji koupili, jelikož se vám líbila, ale pak jste netušili, co byste si s ní počali), jistě jste na ni narazili v některém z obchodů se zdravou výživou.

slzoto-2

Jedná se o bílé, kroupě podobné korálky, jejichž kresba z určitého úhlu skutečně připomíná slzící oko, od čehož se odvíjí její názvy i v jiných jazycích, kde má ovšem trochu bibličtější jméno. Ano, Job´s tears skutečně okazuje k Jobovi, ne ke Stevenu Jobsovi…

Hodnota skrytá pod povrchem je ještě vyšší. Především je to plně bezlepková potravina s pozitivním účinkem na mnoho neduhů – ostatně pro nic za nic by v tradiční čínské medicíně využívána nebyla. Studie se zabývaly hlavně jejím vlivem při léčbě alergií, vysoké hladiny cholesterolu, osteoporózy a poruch trávicího a endokrinního systému. Zmiňovány jsou také účinky při snaze o hubnutí, kde byl její přínos taktéž prokázán.

Ať už si chcete slzovku dopřát jako „lék“ nebo jako dobré jídlo, můžete vyzkoušet tento naprosto jednoduchý recept na vynikající slzoto. Tedy slzovkové rizoto.

slzoto-3

Ingredience (na 2 porce):

160 g suché slzovky

4 lžíce olivového oleje

1 velká cibule šalotka

2 hrsti zeleného hrášku

2-3 stroužky česneku

4 plné hrsti špenátových listů

100 ml rostlinné smetany

½ lžičky zeleninového bujonu

¼ lžičky soli

½ lžičky provensálských bylinek

Pepř

bujon

Výborný bujon se sympatickým složením najdete v DM drogerii.

Postup:

Slzovku namočte přes noc do vody. Poté ji sceďte a vařte asi 25-30 minut ve vroucí vodě. Pokud je vám chuť slzovky nezvyklá, zmírníte ji tím, že při vaření přidáte do hrnce šťávu z půlky citronu. Ochutnejte, jestli je měkká (měla by mít konzistenci kroupy) a přeceďte. Párkrát jsem se dočetla, že vaření slzovky trvá minimálně 40 minut, ovšem já ji mívám už za 20 minut hotovou a kdybych ji tam déle nechala, měla bych ze slzota spíš slizoto.

slzoto-4

Šalotku nakrájejte nadrobno a chvíli orestujte na olivovém oleji, dokud nezesklovatí. Poté přidejte špenátové listy. Pokud nemáte dost velkou pánev, přidávejte je postupně, jejich objem se totiž razantně zmenší.

slzoto-5

V zápětí přidejte hrášek, smetanu, bujon a bylinky a půl minuty promíchejte, aby se chutě spojily.

slzoto-6

Pak už jen přisypte slzovku, dosolte a opepřete, promíchejte a podávejte.

slzoto-7

Takovéto slzovkové rizoto můžete jíst buď jako hlavní chod nebo jako přílohu.

slzoto-8

Autor: Katka Špačková

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Translate »
Přejít nahoru