Drobenkový koláč s meruňkami, malinami a jahodovou marmeládou

Tento recept patří do party k těm rychlým, kde ovšem není časová nenáročnost vyzdvižená na úkor chuti. Špaldovou mouku tu míchám s ovesnými vločkami, které můžete použít jak klasické, tak bezlepkové – ty už běžně koupíte v obchodech se zdravou výživou. Jejich chuť je téměř totožná, bohužel si ale nejspíš připlatíte, což pokud držíte bezlepkovou dietu, je něco, s čím se člověk už chtě nechtě smířil. Stejně tak můžete zaměnit špaldovou mouku za bezlepkovou směs (například Schär Mix C, Jizerka…). Koláč sice bude sypký a bude třeba ho servírovat opatrně, dobrota je to ovšem stejná v obou variantách.

Směs čerstvých meruněk a malin vytvoří příjemnou nakyslou chuť, kterou dosladí domácí jahodová marmeláda, kterou už je třeba rychle po sezóně ochutnat. Používám i jiné variace ovoce, ovšem pro kontrast doporučuji míchat sladké s kyselým – pouze pro vyvážení. A jakmile doma připravíte první povidla, můžete je hned otestovat v kombinaci s čerstvými švestkami a možná i trochou vlašských ořechů.

Ingredience (na 1 menší koláč):

100 g jemných ovesných vloček (nebo bezlepkových)

100 g špaldové mouky (nebo bezlepkové směsi)

50 g jemně mletého třtinového cukru (postup ZDE)

100 g rozpuštěného kokosového oleje

50 g strouhaného kokosu

Kůra z 1 BIO citronu

Špetka soli

2 hrsti čerstvých nebo mražených malin

2 hrnky meruněk nakrájených na malé kousky

4 lžíce domácí jahodové marmelády

Postup:

V míse smíchejte mouku s vločkami, cukrem, olejem, kokosem, nastrouhanou citronovou kůrou a špetkou soli. Vše dobře propracujte. Těsto by mělo mít konzistenci „mokřejší“ drobenky. Pokud se mi stále ještě sype, přidávám trochu rostlinného sirupu nebo citronové šťávy, ale hmota by neměla být úplně kompaktní jako třeba na linecké.

Asi polovinu těsta odeberte a natlačte ji na dno formy. Vložte do trouby vyhřáté na 190 °C a nechte 10 minut předpéct. Poté vyndejte ven.

Následně pomažte marmeládou…

…nasypte meruňky…

…přidejte trochu malin…

…a nakonec pokryjte rozdrobeným těstem.

Vše dejte dopéct při stejné teplotě na 25 – 30 minut.

Autor: Kateřina Špačková

Uložit

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Translate »
Přejít nahoru