Taky míváte občas chuť na nějakou sladkou pečenou dobrotu, ale představa několikahodinové procedury je pro vás k nevydržení? Tak přesně pro takovéto příležitosti jsou tu Makovenky – jednoduché sušenky s mákem a kokosem.
Mák je podceňovaná surovina plná důležitého vápníku a v této sladké úpravě je zvlášť pro „makoholiky“ (jako já) božskou dobrotou. Pár kousků tohoto pokladu schovaných v dózičce ve spíži vám zaručeně spraví náladu.
Ingredience (asi na 24 ks):
80 g mletého máku
80 g strouhaného kokosu
50 g jemně mletého třtinového cukru (postup ZDE)
150 g hladké špaldové mouky
80 g rozpuštěného kokosového oleje
3 lžíce rostlinného sirupu
1 lžíce jemně mletých zlatých lněných semínek
3 lžíce rostlinného mléka (doporučuji mandlové)
½ lžičky jedlé sody
Špetka mleté vanilky
Špetka soli
Postup:
Ze všeho nejdřív vám doporučuji vložit strouhaný kokos do tyčového mixéru a asi 2 minuty ho pořádně promixovat, aby vám vznikl hrubší krém. Tento krok můžete přeskočit, ovšem trocha toho vynaloženého času se vám při pečení několikanásobně vrátí. Sušenky pak budou mít jemnější strukturu.
Lněné semínko zalijte rostlinným mlékem a nechte jej asi 15 minut nabobtnat. Vznikne vám gelovitá hmota, kterou přidáte do mísy spolu s ostatními ingrediencemi a rukama vypracujete kompaktní těsto.
To pak vyválejte na tenký plát, který podsypte moukou, aby se vám nelepilo.
Z něj vykrajujte libovolné tvary, které budete péct v troubě rozehřáté na 180 °C přibližně 15 minut.
Autor: Kateřina Špačková