Bramborový koláč s pikantní hlívou na paprice

Toto jídlo můžete luxusně naservírovat jako zapečené po porci zvlášť ve vlastní misce nebo vytvořit jeden větší koláč, který bude po vychladnutí pěkně držet tvar a bude tak vhodný i pro převoz do práce nebo do školy. S jednoduchým zeleninovým salátem je to naprosto perfektní, jednoduchý oběd.

Ingredience (na 1 koláč o průměru asi 30 cm, tedy asi 4 – 5 porcí):

Na těsto:

300 g vařených brambor

100 g špaldové mouky (lze nahradit bezlepkovou moukou)

1 vejce (nebo 1 „lněné vejce“ z 1 lžíce rozemletého lněného semínka 15 minut namočeného ve 3 lžících vody)

1 lžíce lahůdkového droždí

Sůl a pepř na dochucení

Na náplň:

300 g hlívy

1 velká červená paprika

3 lžíce olivového oleje

1 střední cibule

2 stroužky česneku – prolisovaného

½ kostky zeleninového bujónu

½ lžičky sušeného rozmarýnu

1 lžička sušené šalvěje

1 ½ lžičky sladké mleté papriky

Špetka mletého chilli

Na bramborovou kaši:

600 g vařených brambor

3 lžíce olivového oleje

50 g čerstvého kozího sýra (dá se nahradit veganským sýrem nebo úplně vynechat)

Špetka strouhaného muškátového oříšku

Pepř a sůl na dochucení

Postup:

Společně uvařte brambory na těsto i na kaši.

Nejdříve si připravte těsto a to tak, že brambory nastrouháte najemno a přidáte k nim zbylé ingredience. Při dochucování myslete na to, že by těsto mělo být slanější, než jak byste si ho ve finále přáli – slaná chuť se totiž pečením zmírní.

Připravte si koláčovou formu nebo plech, kterou vymažete nebo vyložíte pečicím papírem. Těsto pak můžete do formy jednoduše vtlačit prsty, ale pokud byste ho chtěli mít krásně rovnoměrné, můžete ho vyválet a pak nožem seříznout okraje.

Korpus pak dejte do trouby a při teplotě 200 °C pečte alespoň 20 minut, dokud nezezlátne.

Hlívu, papriku i cibuli nakrájejte najemno. Pokud máte rádi větší kousky hub, můžete hlívu jen ledabyle posekat, ale v tomto koláči mám ráda směs upravenou na drobné křupavé kousky.

Rozpalte pánev s olivovým olejem a nechte na něm cibuli zesklovatět. Poté přidejte zbylé ingredience a asi 10 minut restujte. Pokud nemáte nepřilnavou pánev, podlijte směs trochou vody a poduste ji. Nakonec ji navrstvěte na upečené těsto.

Brambory na kaši rozmačkejte nebo rozmixujte. Nalámejte do nich čerstvý sýr nebo najemno nastrouhejte rostlinný sýr, pokud ho chcete použít, a přidejte zbytek surovin. Kaši pak navrstvěte na hlívovou směs a vše dejte rychle zapéct na 220 °C – bude vám stačit 10 minut, ale můžete koláč nechat i déle, aby získal zlatavější krustu.

Autor: Kateřina Špačková

Uložit

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Translate »
Přejít nahoru