Mrkvový dort s čokoládou – bez lepku, vajec a mléka

Mrkvový dort je klasickou dobrotou, kterou snad už v každé domácnosti někdo vyzkoušel připravit. Receptů existuje mnoho a většinou je mrkvový korpus spojován s citronovou polevou nebo náplní.

Tento recept pro změnu využívá kombinaci s čokoládou. Pokud jste ji ještě nevyzkoušeli, rozhodně je nejvyšší čas to změnit.

Ingredience (na vyšší dort o průměru 20 cm):

Korpus:

400 g směsi bezlepkové mouky (Schär Mix Pâtisserie, Jizerka) nebo rýžové mouky

120 g jemně mletého třtinového cukru (postup na přípravu ZDE)

40 g zlatého lněného semínka

1,2 dcl vody

1,5 dcl rostlinného oleje (doporučuji kokosový, ale použít můžete i běžný slunečnicový)

1 dcl rostlinného mléka

400 g nastrouhané mrkve

Hrst nebo dvě nahrubo nasekaných vlašských ořechů

1 lžíce koření (používám směs skořice, muškátového oříšku, Bourbon vanilky, nového koření a hřebíčku, ale použít můžete i už namíchané perníkové koření)

1 lžička jedlé sody

Špetka soli

Krém:

120 g rostlinného mléka

230 g tmavé čokolády (alespoň s 50% obsahem kakaa)

60 g kokosového oleje

50 g jemně mletého třtinového cukru (postup ZDE)

Postup:

Mrkev očistěte a nastrouhejte najemno. V sítku z ní vymačkejte přebytečnou tekutinu.

Lněné semínko pomelte najemno a nechte ho ve vodě nabobtnat asi na 15 minut.

Smíchejte olej s mlékem, nabobtnalým semínkem s vodou, kořením, sodou a solí a dobře promíchejte. Postupně vmíchávejte směs mouky s cukrem. Na závěr přidejte mrkev a ořechy a vše spojte. Těsto bude mít tužší konzistenci, než jste nejspíš zvyklí, ale pokud by bylo opravdu hodně tuhé, můžete do něj přidat trochu rostlinného mléka.

Troubu rozehřejte na 180 °C. Formu vyložte pečicím papírem nebo vymažte a vysypte moukou. Dejte do ní polovinu těsta a zarovnejte vrch. Pečte po dobu asi 20 – 25 minut, dokud vám dřevěná špejle po vpíchnutí do středu těsta nevyjde čistá. Posléze stejným způsobem upečte i druhou polovinu těsta, aby vám vznikly dva přibližně stejně velké korpusy.

Do mísy dejte nalámanou čokoládu, kokosový olej a cukr. Rostlinné mléko přiveďte k varu a v té chvíli jej přilijte do mísy s připravenými ingrediencemi. Nechte pět minut stát, dokud se čokoláda nerozpustí, a promíchejte. Vznikne vám jednolitá čokoládová hmota, kterou nechte půl hodiny až hodinu ztuhnout v lednici.

Může se vám stát, že jste čokoládu nenalámali na dostatečně malé kousky a nerozpustí se. V takovém případě posadím mísu s čokoládou do větší, do které naliju horkou vodu a chvíli počkám.

Vychladlý krém vyndejte z lednice. Pokud byste ho chtěli o něco nadýchanější, můžete ho krátce vyšlehat.

Vezměte si první korpus a částí krému ho nahoře pomažte. Následně na něj položte druhý korpus a celý dort potřete ze všech stran. Ozdobit ho můžete podle fantazie.

Autor: Katka Špačková

Uložit

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Translate »
Přejít nahoru