Mrkvový dort je klasickou dobrotou, kterou snad už v každé domácnosti někdo vyzkoušel připravit. Receptů existuje mnoho a většinou je mrkvový korpus spojován s citronovou polevou nebo náplní.
Tento recept pro změnu využívá kombinaci s čokoládou. Pokud jste ji ještě nevyzkoušeli, rozhodně je nejvyšší čas to změnit.
Ingredience (na vyšší dort o průměru 20 cm):
Korpus:
400 g směsi bezlepkové mouky (Schär Mix Pâtisserie, Jizerka) nebo rýžové mouky
120 g jemně mletého třtinového cukru (postup na přípravu ZDE)
40 g zlatého lněného semínka
1,2 dcl vody
1,5 dcl rostlinného oleje (doporučuji kokosový, ale použít můžete i běžný slunečnicový)
1 dcl rostlinného mléka
400 g nastrouhané mrkve
Hrst nebo dvě nahrubo nasekaných vlašských ořechů
1 lžíce koření (používám směs skořice, muškátového oříšku, Bourbon vanilky, nového koření a hřebíčku, ale použít můžete i už namíchané perníkové koření)
1 lžička jedlé sody
Špetka soli
Krém:
120 g rostlinného mléka
230 g tmavé čokolády (alespoň s 50% obsahem kakaa)
60 g kokosového oleje
50 g jemně mletého třtinového cukru (postup ZDE)
Postup:
Mrkev očistěte a nastrouhejte najemno. V sítku z ní vymačkejte přebytečnou tekutinu.
Lněné semínko pomelte najemno a nechte ho ve vodě nabobtnat asi na 15 minut.
Smíchejte olej s mlékem, nabobtnalým semínkem s vodou, kořením, sodou a solí a dobře promíchejte. Postupně vmíchávejte směs mouky s cukrem. Na závěr přidejte mrkev a ořechy a vše spojte. Těsto bude mít tužší konzistenci, než jste nejspíš zvyklí, ale pokud by bylo opravdu hodně tuhé, můžete do něj přidat trochu rostlinného mléka.
Troubu rozehřejte na 180 °C. Formu vyložte pečicím papírem nebo vymažte a vysypte moukou. Dejte do ní polovinu těsta a zarovnejte vrch. Pečte po dobu asi 20 – 25 minut, dokud vám dřevěná špejle po vpíchnutí do středu těsta nevyjde čistá. Posléze stejným způsobem upečte i druhou polovinu těsta, aby vám vznikly dva přibližně stejně velké korpusy.
Do mísy dejte nalámanou čokoládu, kokosový olej a cukr. Rostlinné mléko přiveďte k varu a v té chvíli jej přilijte do mísy s připravenými ingrediencemi. Nechte pět minut stát, dokud se čokoláda nerozpustí, a promíchejte. Vznikne vám jednolitá čokoládová hmota, kterou nechte půl hodiny až hodinu ztuhnout v lednici.
Může se vám stát, že jste čokoládu nenalámali na dostatečně malé kousky a nerozpustí se. V takovém případě posadím mísu s čokoládou do větší, do které naliju horkou vodu a chvíli počkám.
Vychladlý krém vyndejte z lednice. Pokud byste ho chtěli o něco nadýchanější, můžete ho krátce vyšlehat.
Vezměte si první korpus a částí krému ho nahoře pomažte. Následně na něj položte druhý korpus a celý dort potřete ze všech stran. Ozdobit ho můžete podle fantazie.
Autor: Katka Špačková