Věřím tomu, že lidé se nepotkávají jen náhodou. Některé potkáváme, aby nás srazili na kolena, ale v důsledku toho, se umíme znovu postavit a jít dál. Některé potkáme proto, že nám podají pomocnou ruku v době, kdy to nejvíce potřebujeme…. Někteří nám ukážou svoji moudrost, která nás donutí k zamyšlení, co děláme špatně a někteří nám ukážou svou hloupost a my naopak pochopíme, že už jsme sami o velký krok dál než oni.
Životní situace nás posílají na křižovatky, kde se jen my sami musíme rozhodnout, kterou cestou se vydáme…
Píši o tom proto, že jsem už i já sama stála nesčetněkrát na životních křižovatkách, na kterých jsem se musela rozhodnout, kterou cestou se mám vydat. Ne vždy, to rozhodnutí bylo správné, ale i taková rozhodnutí jsou pro náš život důležitá. Ne vždy, byla ta cesta procházka růžovou zahradou. O to krásnější byl pak vytoužený cíl…
Před pár měsíci, jsem se dostávala na rozcestí své kariérové křižovatky, kdy jsem se rozhodovala, jestli začít něco úplně nového a odklonit se od toho, co už důvěrně za svoji praxi znám, anebo skočit do neznáma, do něčeho, co nemám ještě ani zdaleka vryté pod kůži.
V té době jsem se potkala s jedním pánem, od kterého jsem chtěla sehnat prostory pro své podnikání. Nic z toho, co mi nabízel, mě nijak nenadchlo. Prostě to nebylo nic, z čeho bych si rovnou sedla na zadek. Nechala jsem vše volně plynout a nesháněla nic, tak nějak na silu.
O pár měsíců později jsme se setkali znovu a on mi nabídl spolupráci.
Každý z nás nabídl něco. Já, moje know how, které se týká vaření a receptů.On jeho nadšení z podnikání v pohostinství a kapitál. Naše společné zkušenosti s provozem v restauračních službách začaly zapadat tak nějak do sebe jako ozubená kolečka.
Slovo dalo slovo a v květnu se otevírá po rekonstrukci restaurace U 7 HŘÍCHŮ – prostě U SEDMIČEK
Hřešit může každý po svém. Pár smažených jídel pro milovníky zejména fastfoodů bude k mání, ale především se zaměříme na vegetariánskou, veganskou, bezlepkovou a zdravější masovou stravu.
Bude to restaurace pro všechny. Zaměříme se na to, aby si u nás mohl pochutnat býložravec s masožravcem v tváří v tvář 🙂 .
Polévka je Grunt říkávaly naše maminky a babičky a já jsem toho taky zastáncem.
Vždyť už našim nejmenším mixujeme dušenou zeleninku tak, aby dostávali potřebnou výživovou hodnotu a ne jen prázdné jouly. Potom od toho postupně upouštíme a to je špatně.
Polévky by měly obsahovat spoustu zeleniny, popřípadě luštěnin a nemusíte nutně vyvařovat maso a kosti, abyste dosáhli určité výživové hodnoty, spíše naopak. Zelenina i luštěniny jsou velmi zdravé a i když ztratí vařením určité vitamíny, tak za vlákninu vám vaše střeva poděkují.
Není potřeba do sebe naládovat kotel hutné polévky a pak ještě další jídlo. U nás budete mít možnost si vybrat. Malou porci vhodnou k obědu s dalším jídlem a pro pořádné chlapy samozřejmě i tu větší porci polévky. Prostě, co kdo zvládne.
Nejsem ani zastáncem polévky v ceně menu. Spoustu lidí polévku nejí, tak proč by si měli za ni platit. A zase naopak, spoustě lidem postačí větší porce polévky s pečivem a další chod už nepotřebují.
Ráda bych vám nabídla polévky bezlepkové, kde dosáhnete hustoty množstvím zeleniny a ne množstvím zakvedlané mouky. Tyhle zeleninové „přesnídávky“ ovšem nevoní každému, takže vyjdu vstříc i těm, co holdují tak zvaně české klasice.
Každý den, budete mít možnost si v době obědů vybrat jak jídlo bez masa, tak s masem. Vše budeme vařit, smažit a péct opravdu odděleně.
Proto vegetariáni nemusí mít obavy, že maso smažíme ve stejné fritéze jako zeleninu a taky polévka zeleninová bude opravdu jen ze zeleniny bez masového vývaru atd…
Jsem si vědoma toho, že člověk, který je navyklý delší dobu na bezmasou stravu, může mu sebemenší množství masového vývaru způsobit zažívací potíže. Podle vyhlášky EU není jako alergen označené žádné maso, kromě ryb a korýšů, takže podle těchto pravidel a nařízení, se z jídelních lístků nedočtete, zda zeleninová polévka obsahuje vývar z masa, či nikoliv.
U nás budete mít jednotlivá jídla označena značkami:
Vegetarián, Vegan, Bezlepek + samozřejmě číselné kódy alergenů stanovené vyhláškou EU.
Ctíme požadavky našich zákazníků a u jídel, kde budou mít svoji značku, si můžou být 100% jistí, že tam to, co nejí, opravdu nenajdou.
Ve stálém jídelním lístku jsem zabrousila do mexické a španělské kuchyně, kde základem těchto jídel je tortilla.
Tortilly budou plněny různými druhy směsí, z nichž si může vybrat kdokoliv, jak vegetariáni, vegani , tak milovníci masa. A samozřejmě nezapomeneme na bezlepkovou variantu.
Spoustu vitamínů se ničí právě vařením, proto budete mít možnost si vybrat různé saláty z čerstvé zeleniny, kde jsou veškeré vitamíny zachovány a jejich lepší vstřebatelnost do těla podpoříme přidáním oleje.
V době obědů bude nejen masové a bezmasé jídlo, ale i zvýhodněná cena u daných tortill a salátu.
Nechceme se zahltit nepřehledným jídelním lístkem, kde budete mít nabídku obsáhlou tak, že vám nebude stačit půl hodina na přečtení a další půlhodina na výběr. Spíše naopak.
Stálý jídelní lístek budeme obměňovat jen lehce, až zjistíme, po čem naši zákazníci opravdu nejvíce touží. Stále však bude zůstávat stručný a přehledný.
V týdenní nabídce se budu snažit neustále dodávat nové a zajímavé receptury masových i bezmasých pokrmů. Vyzdvihovat některé tortilly a saláty, o které budete jevit větší zájem a zakomponujeme i sladkou tečku v podobě dezertů. Začneme každý den jednou polévkou a podle zájmu, pak budeme přidávat větší výběr a podobně to bude i u dezertů.
Pevně doufám, že si opět najdu spoustu příznivců a tentokrát nejen vegetariánů (jako tomu bylo doposud ve vegetariánské restauraci).
O některé recepty se s vámi ráda podělím na své facebook stránce Vaření s vůní dálek.
Při každém novém otevření restaurace nebo rekreačního střediska jsem měla obavy a strachy, které se pak lehce rozplynou se spokojeností a odezvou zákazníků. Pevně doufám, že tomu bude tak i v tomto případě. Je mou snahou, abyste u nás byli opravdu spokojeni.
Přeji vám krásné zahájení májového měsíce zamilovaným polibkem pod rozkvetlou třešní nebo třeba návštěvou naší restaurace A nebo prostě tak, aby právě VY jste byli spokojeni…
Začátkem roku 2017 jsem se rozhodla napsat k tomuto článku ještě pár řádků. Hlavně z důvodu, že se moje cesta začala ubírat směrem, který je mi nejbližší a to je vegetariánské, veganské, bezlepkové vaření a raw tvoření. Předávání mých zkušeností nejen ze zdravého vaření, ale i z podnikání v restauračních a ubytovacích službách. Formou kurzů, seminářů, psaní a natáčení videí. Více se dozvíte ZDE.
Píši to hlavně z důvodů, že jste mě někteří ve zmíněné restauraci „U sedmi hříchů“ hledali. I tak doufám, že pokud tam zavítáte, budete spokojení. Člověk nikdy neví, co bude zítra, kam vás opět vítr zavane a jestli se vaše cesty s některými lidmi rozejdou a zase časem protnou….více ZDE. Třeba se i moje cesta opět někdy protne s někým „od Sedmiček“…nechávám to osudu 🙂 . Důležité je, jít za tím, co vás baví a naplňuje….
Marie Sokolová