Ovesné kostky ke svačině

Osobně mi ráno a dopoledne trochu trvá, než se v práci probudím. Proto mám ráda brzké svačinky plné energie, které mě rychle nakopnou, a zároveň si tu pětiminutovou pauzu můžu užít s něčím dobrým.

Oříšky a sušené ovoce jsou klasikou zdravějších stravovacích stylů. Mimoto že jsou dobré, jsou také plné energie a živin, což je důležité jak pro pracující tak pro školáky a studenty.

Tento jednoduchý recept vám umožní namíchat si vlastní směs chutí a nadále s nimi experimentovat. Nemusíte zůstávat jen u ovesných vloček – běžně už seženete špaldové, žitné, pohankové, kukuřičné, amarantové a mnohé další.

Ingredience (asi na 30 menších kostek):

375 g ovesných vloček (nebo varianta bezlepkových ovesných vloček, amarantových, rýžových, pohankových a podobně)

80 g lněných semínek (nebo chia semínek)

150 ml vody

120 g sušených datlí

400 ml mandlového mléka (nebo jiného rostlinného)

4 lžíce rostlinného sirupu (nebo více podle chuti)

50 g mandlového másla (nebo jiného ořechového másla, např. burákového)

2 hrsti strouhaného kokosu

½ lžičky prášku Bourbon vanilky

Směs sušeného ovoce a ořechů v množství a složení podle chuti

Postup:

Datle namočte přes noc nebo je na deset minut povařte ve vroucí vodě (osobně doporučuji první variantu). Poté je sceďte a lehce z nich vymačkejte přebytečnou vodu.

Lněná semínka rozemelte a a nechte je 15 minut nabobtnat v odměřeném množství vody.

Polovinu vloček rozmixujte v mixéru na mouku – popřípadě můžete v obchodě zakoupit už hotovou. Poté přidejte všechny zbylé suroviny a propracujte na těsto. Podle chuti můžete přidat další koření jako skořici nebo zázvor a případně doslaďte.

Těsto namačkejte do pekáčku, které jste vystlali pečicím papírem a povrch urovnejte. Nechte péct při 180 °C asi na 35 – 40 minut.

Před krájením nechte vše vychladnout. V lednici vám celá dávka vydrží velmi dlouho – osobně je pojídám v průběhu celého týdne.

Autor: Katka Špačková

Uložit

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Translate »
Přejít nahoru