Jáhlová „sekaná“

Pro získání inspirace si ráda prohlížím zahraniční kuchařské weby a dívám se, kdo připravuje něco zajímavého, a občas i něco ráda vyzkouším.

Právě takto mě zaujal recept na sekanou od The Vegan Zombie (videa najdete na youtube). Různé druhy rostlinné sekané totiž doma děláme často a rádi a tato mě zaujala použitím jáhel, brambor a koření. Pokud se bojíte přidat šalvěj do jídla, protože jste to ještě nezkusili, nemusíte se ničeho obávat – naopak díky ní získá sekaná lehce „paštikovou“ či „zvěřinovou“ chuť.

Část surovin v receptu odměřuji na hrnky a myslím tím běžný 2,5dcl hrnek téměř zarovnaný až nahoru.

Ingredience (8 či více porcí):

1 hrnek suchých jáhel

3 hrnky zeleninového vývaru (nebo bujónu rozpuštěného ve vodě)

3 střední brambory

3 menší cibule

Rostlinný olej (alespoň 3 lžíce) – používám olivový

2 lžíce balzamikového octa

2 lžíce sojové omáčky (Tamari)

6 lžic rajského protlaku nebo domácího kečupu (používám i více)

4 stroužky strouhaného česneku

1/2 lžičky sušené šalvěje

½ – 1 lžička sušeného tymiánu

1 lžička drceného kmínu

1 lžička sušené majoránky

Sůl a pepř

Postup:

Jáhly spařte vroucí vodou a dejte do odměřeného množství zeleninového vývaru. Přiveďte k varu, poté teplotu stáhněte a pomalu vařte pod pokličkou, dokud nezměknou.

Brambory oloupejte, nakrájejte na kostky a vařte asi 20 minut, dokud nebudou úplně měkké. Poté je sceďte.

Cibuli nakrájejte najemno. Nechte ji zezlátnout na rostlinném oleji a poté přidejte ocet se sojovou omáčkou. Chvilku nechte vše provařit (stačí minuta).

Nyní všechny suroviny kromě protlaku dejte do mísy a zpracujte rukama. Pokud mám typ brambor, který příliš drží pohromadě a nerozsypává se, pomůžu si nejdřív mačkadlem na brambory a pak vše zpracuji ručně. Ochutnejte, jestli je vše dostatečně slané a kořeněné.

Zapékací mísu vymažte tukem nebo ideálně vystelte pečicím papírem, aby šla sekaná pěkně po upečení ven.

Hmotu na sekanou dejte do zapékací mísy a urovnejte povrch.

Poté ji pomažte rajským protlakem. Osobně mám protlak velmi ráda, tak dělám vrstvu o něco vyšší.

Troubu rozehřejte na 180 °C a pečte 30 minut. Poté zvedněte teplotu na 200 °C a vše ještě 10 minut dopečte.

Sekaná bude po vytažení z trouby velmi měkká, doporučuji ji tudíž nechat chvíli zchladnout. Vynikající je i za studena.

Autor: Kateřina Špačková

Uložit

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Translate »
Přejít nahoru