Perníčky – bezlepkové i veganské

Asi se ptáte, proč zase přicházím s touto kombinací. Jednoduše se před více než rokem objevil v naší veganské rodině i jeden bezlepkář a pokud tedy nechcete vařit a péct několik jídel zaráz, snažíte si cestu ulehčit něčím, co by vyhovělo oběma skupinám, i případné všežravé návštěvě.

Naše první pokusy s bezlepkovými perníčky byly dost zoufalé. Byly tak tvrdé, že nezměkly ani pod vlhkou utěrkou a dobré už byly leda tak na nastrouhání do pečení. Začali jsme tedy experimentovat s přidáním vajec, ale ani tehdy jsme neuspěli.

Až nakonec se mi letos vydařil tento recept. Perníčky jsou jemné, křupavé (ale ne tvrdé) a postupně vláční. Nelámou se, jako některé bezlepkové cukroví a chutnají přesně tak, jak by měly.

pernicky-1

Ingredience:

250 g bezlepkové mouky Shär (Mix Pâtisserie)

160 g třtinového cukru

140 g veganského margarínu

3 lžíce javorového sirupu (nebo medu)

1 ½ lžíce chia semínek

5 lžic vody

50 g vlašských ořechů

½ lžičky sody

Špetka soli

½ lžičky skořice

Zázvor, nové koření a hřebíček (vše mleté) podle chuti

suroviny

Postup:

V tyčovém mixéru rozemelte cukr a ořechy. Zkuste vše rozmixovat tak jemně, jak to jen váš mixér dokáže. Posléze dejte vše bokem do mísy a rozemelte chia semínko, které následně zalijete vodou a nechte 15 minut odstát. Pokud chia semínko nemáte, můžete ho nahradit i lnem.

Posléze dejte všechny složky do mísy a dobře promíchejte. Vznikne vám řidší těsto, které nechte hodinku odležet v chladu.

Těsto budete muset rozválet mezi dvěma potravinovými fóliemi nebo pláty pečicího papíru. Nebojte se nezvyklé konzistence, díky tomu budou perníčky ve výsledku skvělé!

folie

Těsto dobře pomoučete z obou stran, zakryjte a válečkem rozválejte asi na ½ cm silný plát, že kterého budete vykrajovat perníčkové tvary. Pečte při 180 °C asi 10 minut.

U nás doma zdobíme jen pár perníčků kvůli dětem a zbytek necháváme jen tak na jídlo. Jestli ale chcete zdobit a zůstat u bezlepkové a veganské varianty, nachystejte si moučkový cukr, ovocný cukr nebo jemně mletý třtinový cukr (získáte ho rozmixování běžného třtinového cukru v tyčovém mixéru). Nasypte ho do mísy, šlehejte a pomalu po lžících přilévejte citronovou šťávu, dokud nedosáhnete požadované konzistence. Polevu dobře prošlehejte, trvá to asi 5-10 minut, aby se cukr dobře rozpustil.

Pak už jen zdobte jemnou špičkou, jak budete chtít.

pernicky-nahled

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Translate »
Přejít nahoru