Asi se ptáte, proč zase přicházím s touto kombinací. Jednoduše se před více než rokem objevil v naší veganské rodině i jeden bezlepkář a pokud tedy nechcete vařit a péct několik jídel zaráz, snažíte si cestu ulehčit něčím, co by vyhovělo oběma skupinám, i případné všežravé návštěvě.
Naše první pokusy s bezlepkovými perníčky byly dost zoufalé. Byly tak tvrdé, že nezměkly ani pod vlhkou utěrkou a dobré už byly leda tak na nastrouhání do pečení. Začali jsme tedy experimentovat s přidáním vajec, ale ani tehdy jsme neuspěli.
Až nakonec se mi letos vydařil tento recept. Perníčky jsou jemné, křupavé (ale ne tvrdé) a postupně vláční. Nelámou se, jako některé bezlepkové cukroví a chutnají přesně tak, jak by měly.
Ingredience:
250 g bezlepkové mouky Shär (Mix Pâtisserie)
160 g třtinového cukru
140 g veganského margarínu
3 lžíce javorového sirupu (nebo medu)
1 ½ lžíce chia semínek
5 lžic vody
50 g vlašských ořechů
½ lžičky sody
Špetka soli
½ lžičky skořice
Zázvor, nové koření a hřebíček (vše mleté) podle chuti
Postup:
V tyčovém mixéru rozemelte cukr a ořechy. Zkuste vše rozmixovat tak jemně, jak to jen váš mixér dokáže. Posléze dejte vše bokem do mísy a rozemelte chia semínko, které následně zalijete vodou a nechte 15 minut odstát. Pokud chia semínko nemáte, můžete ho nahradit i lnem.
Posléze dejte všechny složky do mísy a dobře promíchejte. Vznikne vám řidší těsto, které nechte hodinku odležet v chladu.
Těsto budete muset rozválet mezi dvěma potravinovými fóliemi nebo pláty pečicího papíru. Nebojte se nezvyklé konzistence, díky tomu budou perníčky ve výsledku skvělé!
Těsto dobře pomoučete z obou stran, zakryjte a válečkem rozválejte asi na ½ cm silný plát, že kterého budete vykrajovat perníčkové tvary. Pečte při 180 °C asi 10 minut.
U nás doma zdobíme jen pár perníčků kvůli dětem a zbytek necháváme jen tak na jídlo. Jestli ale chcete zdobit a zůstat u bezlepkové a veganské varianty, nachystejte si moučkový cukr, ovocný cukr nebo jemně mletý třtinový cukr (získáte ho rozmixování běžného třtinového cukru v tyčovém mixéru). Nasypte ho do mísy, šlehejte a pomalu po lžících přilévejte citronovou šťávu, dokud nedosáhnete požadované konzistence. Polevu dobře prošlehejte, trvá to asi 5-10 minut, aby se cukr dobře rozpustil.
Pak už jen zdobte jemnou špičkou, jak budete chtít.