Rýžové placičky

Nemám v oblibě vyhazování potravin, proto tento recept poprvé vznikl jako snaha o zpracování přebytečné rýže. Často se nám totiž stává, že se doma udělá přebytek čisté rýže jako přílohy a ta potom zůstane v lednici, kde se na ni zapomene a jakmile dojde k jejímu objevení, musí se už vyhodit.

Druhý důvod, proč jsem je poprvé vytvořila, byla také snaha udělat něco rychlého do týdne, co by si mohla rodina vzít s sebou do práce. Takže by to mělo být dobré i za studena, dobře skladné pro převoz a příjemné do ruky pro jedení bez příboru.

Nakonec vznikly tyhle výborné dobroty…

Ingredience (asi na 8 placek):

400 g vařené rýže

1 střední cibule

2 malé mrkve

1 vejce

2-3 stroužky česneku

2 lžíce lahůdkového droždí

2 lžíce olivového oleje

80 g sýra (použila jsem čerstvý kozí) a další na posypání

1 lžička majoránky

½ lžičky drceného kmínu

1 lžička sušené červené papriky

½ lžičky soli

Pepř

Hrst míchaných semínek (dýňové, slunečnicové, sezamové…)

Postup:

Jelikož těsto na placičky mixujete, je jedno, zda používáte kulatozrnnou rýži nebo basmati či jasmínovou. Jednoduše ji nasypte do mísy spolu s nakrájenou cibulí a mrkví, nastrouhaným česnekem, olejem, vajíčkem, rozdrobeným sýrem a kořením.

Jelikož bydlím na vesnici, tento skvělý domácí kozí sýr je výsledkem sousedského barteru. Sýry z obchodu doma nekupujeme, ovšem tento si získal u některých členů rodiny oblibu, stejně jako vejce od všudypřítomných slepic.

Všechny ingredience rozmíchejte lžící a dejte je do tyčového mixéru, kde je rozmixujete na hladké těsto.

Ochutnejte, zda vám chuť vyhovuje a je dostatečně slané.

Nyní naberte vrchovatou lžíci těsta a na plechu ji vytvarujte asi na centimetr vysokou kulatou placku.

Takto využijte celé těsto. Pečte při 190 °C přibližně 30 minut. Placky začnou být zlatě-oranžové a na povrchu pevné.

Vyjměte je a každou posypte trochou sýra a lžičkou semínek. Vraťte zpět do trouby a dopečte dalších 10 minut.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Translate »
Přejít nahoru