Různé druhy sekaných jsou velmi oblíbeným, rychlým jídlem. Každý máme svůj osvědčený recept na podobný pokrm, který si běžně vezmeme do práce nebo si ho rádi vychutnáme doma, ale občas je potřeba připravit něco slavnostnějšího, kdy se obyčejná „flákota sekané“ prostě nehodí.
A přitom stačí jen změnit servírování. Zkuste vyměnit plech nebo běžnou formu za tu bábovkovou, která z každodenního jídla udělá něco speciálního. Každý kousek se tak změní na umělecké dílo a přitom je to stále váš osvědčený domácí recept.
A pokud chcete změnu, vyzkoušejte tuto naši bezlepkovou, zcela rostlinnou variantu na sekanou.
Jednou z ingrediencí je zde kadeřávek – tedy správně kapusta kadeřavá. Jedná se o vitamíny a minerály nabytou zeleninu, kterou asi v supermarketu běžně neseženete, zkuste proto pohledat spíše na farmářských trzích a u soukromníků. I já si ji pěstuji doma.
Způsob zpracování je velmi podobný běžné kapustě. Používat můžete celé listy (někdy je třeba zbavit se tvrdého řapíku a prostě je „vykostit“) a to jak do teplé, tak studené kuchyně, popřípadě i do smoothie. Pokud tedy chcete obohatit svůj jídelníček o novou ingredienci, tento recept na sekanou vás určitě nezklame.
Ingredience (na 1 větší bábovku):
¾ hrnku suchých jáhel
¾ hrnku pohanky kroupy
10 listů kadeřávku (nebo běžné kapusty)
2 střední mrkve
1 cibule
Olivový olej na restování (alespoň 3 lžíce)
5 lžic lněného semínka s 1 dcl vody
1 plechovka krájených rajčat
1 hrst sušených rajčat
Hrst bylinek (použila jsem směs rozmarýnu, oregána, bazalky a šalvěje – můžete ale použít sušenou provensálskou směs)
Kostka zeleninového bujónu
1 lžíce balzamikového octa
3 stroužky česneku (nemusí být)
1 lžíce mleté papriky
Pepř a sůl
Pohanková mouka a rostlinný olej na vysypání
Postup:
Jáhly uvařte, jak jste zvyklí a pohanku nechte deset minut v žáruvzdorné míse nebo hrnci, do kterého jste nalili vroucí vodu (stačí z rychlovarné konvice), aby byla pohanka zcela zalitá a měla nad sebou ještě několik centimetrů tekutiny. Poté vše sceďte a dejte bokem.
Kadeřávek umyjte, zbavte tvrdého řapíkatého středu a nakrájejte na kusy. Mrkev nastrouhejte nahrubo a sušená rajčata nakrájejte na kousky. Lněné semínko rozemelte a zalijte studenou vodou. Takto nechte asi 15 minut nabobtnat.
Cibuli nakrájejte a orestujte na olivovém oleji, dokud nezesklovatí. Přidejte mrkev a nadrobno nasekané čerstvé bylinky a pět minut restujte.
Poté přidejte kadeřávek a zalijte plechovkou rajčat.
Rozdrobte dovnitř zeleninovou kostku a vhoďte sušená rajčata. Nechte ještě deset minut dusit.
Pohanku dejte do mísy spolu s jáhly, pohankou, nabobtnalým lněným semínkem a smíchejte s obsahem pánve. Dochuťte nastrouhaným česnekem, mletou paprikou, balzamikovým octem a pepřem se solí. Vše důkladně propracujte.
Formu na bábovku vymažte rostlinným olejem a vysypte pohankovou (nebo jinou) moukou. Tu pak naplňte připravenou směsí a zarovnejte. Pečte při 180 °C alespoň 45 minut.
Bábovku nechte úplně vychladnout, až poté ji obraťte a vyklopte obsah. Servírovat můžete s libovolnou oblíbenou přílohou, například se šťouchanými bramborami a salátem.
Autor: Kateřina Špačková