Pokud jste ještě nikdy neochutnali těstoviny Alfredo (nebo také „all´Alfredo“), jistě vám stačí krátký popis – smetana, máslo, parmazán a trocha čerstvých bylinek rozpouštějící se na horkých těstovinách.
Tuto hebce krémovou konzistenci docílíte i bez použití živočišných surovin. Skutečně. Místo aromatického parmazánu využijte lahůdkové droždí, které koupíte vcelku levně v každém obchodě se zdravou výživou (více o něm v článku ZDE). Rozmixovaná dýně s tofu a mletým lněným semínkem zajistí sametovou strukturu a výběr bylinek je už zcela na vás. Doporučuji vám držet se buď originální zelené petrželky nebo čerstvého oregana, ale stejně delikátní chuti dosáhnete i použitím provensálské bylinkové směsi.
Ingredience (na 2 porce):
120 g těstovin v suchém stavu (semolinových, bezlepkových, celozrnných, …)
200 g uvařené dýně Hokkaido
100 g tofu natural (nakrájené na kostky)
2 lžíce lahůdkového droždí
1 lžíce mletého zlatého lněného semínka
3 lžíce olivového oleje
1 menší bílá cibule
1 dcl zeleninového vývaru (nebo ¼ kostky zeleninového bujónu rozmíchaná ve vodě)
1 stroužek česneku
1 lžička sušených provensálských bylinek (doporučuji i vyzkoušet čistě s čerstvým oreganem)
Špetka strouhaného muškátového oříšku
Sůl a pepř na dochucení
Dýňové semínko na ozdobu
Postup:
Těstoviny uvařte podle návodu a dýni nakrájenou na kostky uvařte do změknutí.
Na pánvi rozehřejte olivový olej a orestujte na něm najemno nakrájenou cibuli. Po chvíli přidejte dýni i tofu, zalijte vývarem a přidejte lahůdkové droždí, nastrouhaný česnek a bylinky. Vše deset minut mírně poduste.
Poté obsah pánve vložte do mixéru spolu s lněným semínkem a dobře rozmixujte na hladký krém. Přidejte sůl a pepř podle své chuti.
Pak už jen servírujte posypané trochou dýňových semínek a čerstvých bylinek.
Autor: Kateřina Špačková