Bábovka je grunt. A citron s mákem na stole prostřeném s láskou vytváří tu pravou domácí pohodu.
Ingredience (na 1 střední bábovku):
180 g hladké špaldové mouky (můžete použít ½ bílé a ½ celozrnné)
120 g jemně mletého třtinového cukru (postup ZDE)
50 g mletého modrého máku
40 g strouhaného kokosu
80 g rozpuštěného kokosového oleje
½ lžičky sody
2 lžíce citronové šťávy
Nastrouhaná kůra z ½ BIO citronu
1 dcl rostlinného mléka
¼ lžičky prášku Bourbon vanilky
Postup:
Do dvou malých misek dejte zvlášť kokos s citronovou kůrou a mák s vanilkou (jako na fotografii).
V míse pomocí metličky smíchejte cukr s moukou, olejem, sodou citronovou šťávou a rostlinným mlékem – dejte si jen pozor, abyste nenalili studené mléko přímo z lednice, pravděpodobně by se vám totiž olej chladem vysrážel.
Polovinu těsta dejte do druhé mísy a nasypte do něj kokos s citronovou kůrou a dobře metličkou prošlehejte. Druhou polovinu smíchejte s mákem a vanilkou.
Formu na bábovku vymažte olejem a vysypte moukou nebo kokosem. Střídejte makové a citronové těsto, aby vám vzniklo mramorování. Na závěr můžete ještě vše opatrně promíchat špejlí, ale dejte si pozor, abyste se jí neotřeli o vymazaný povrch formy.
Troubu rozehřejte na 180 °C a bábovku pečte při této teplotě asi 15 minut. Pak teplotu stáhněte na 160 °C a dopečte dalších 15 – 20 minut. Těsto zkontrolujte vpichem dřevěnou špejlí.
Autor: Katka Špačková