Makový jahelný koláč s kokosem a kakaovým máslem

Jáhly jsou vynikající bezlepková potravina. Kromě kaší se z nich dají připravit i velmi snadné dezerty, které si jednoduše odnesete z domu do práce.

Kromě běžných nádivek z ořechů nebo ovoce se dá jahelný koláč v okamžiku proměnit v naprosto luxusní záležitost. Kakaové máslo jde s mákem a kokosem skvěle dohromady a díky jeho pevné konzistenci při pokojové teplotě je, na rozdíl od běžněji používaného kokosového oleje, velmi vhodné i pro delší servírování na slavnostním stole, kde bude dezert hosty po celou dobu lákat k ochutnání.

Kakaové máslo je sice dražší potravina, ale vyplatí se s ním zaexperimentovat. Zakoupíte ho na internetu nebo i ve větších obchodech se zdravou výživou.

Ingredience (na 1 vysoký koláč o průměru 20 cm):

Na kokosový krém:

1 plechovka kokosového mléka (o objemu 400 ml)

50 g kakaového másla

50 g strouhaného kokosu

5 lžic třtinového cukru (nebo méně či více podle chuti)

½ lžičky prášku Bourbon vanilky

Na koláč:

250 g nevařených jáhel

150 – 200 g máku (100 g na makové mléko a zbytek pomlít na přípravu nádivky)

1l vody

Špetka soli

30 g strouhaného kokosu

5 lžic třtinového cukru

Postup:

Nejdříve si přes noc namočte 100 g máku. Posléze z něj slijte vodu a dejte ho do blenderu nebo jiného mixéru, kde ho necháte spolu s 1 l čisté vody asi minutu mixovat. Vznikne vám tím bílá tekutina, kterou procedíte přes plátno nebo jemné sítko, abyste oddělili mák od „mléka“. Zbytek máku si dejte stranou a později ho použijete do nádivky.

Nyní si připravte kokosový krém, který bude tvořit základ makové nádivky. Pro tento účel bude třeba, abyste nechali plechovku kokosového mléka přes noc v chladu v lednici. Až ji druhý den otevřete, nahoře vám zůstane pevná krémovitá část, kterou lžičkou vyberte – zbylou vodu můžete použít například do smoothie.

Na hrnec s vařící vodou postavte druhý menší, do kterého dáte rozpustit všechny ingredience na krém (z kokosového mléka použijete tuhou část, kterou jste si předtím lžičkou vybrali ven). Vše metličkou promíchejte, aby se suroviny spojily a nechte několik hodin vychladit – ideálně přes noc.

Jáhly spařte v sítu vařící vodou a dejte je do hrnce spolu se špetkou soli a 750 ml makového mléka, které jste si připravili. Vše přiveďte k varu, poté teplotu stáhněte na minimum, přiklopte pokličkou a nechte asi 20 – 25 minut vařit, dokud jáhly tekutinu nepohltí.

Jakmile jsou jáhly hotové, stáhněte je z plotny a přimíchejte do nich 30 g kokosu spolu s třtinovým cukrem. Nechte směs lehce vychladnout, aby se s ní dalo pracovat a nespálili jste se.

Z lednice vyndejte kokosový krém a vmíchejte do něj asi 150 g mletého máku – můžete použít i zbytek z dřívějšího mixování. Pokud by byla směs příliš suchá a tuhá, můžete do ní přilít trochu zbylého makového mléka.

Koláčovou formu vyložte pečicím papírem nebo vymažte a vysypte. Polovinu jahelné hmoty natlačte na dno a na ni rozprostřete připravenou nádivku.

Na závěr opatrně naneste zbytek jahelného základu. Dejte do trouby rozpálené na 180 °C a pečte asi 30 minut.

Autor: Katka Špačková

 

Uložit

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Translate »
Přejít nahoru