Domácí bezlepkové gnocchi

Noky, gnocchi, nočky, halušky, knedlíčky… Milujeme je v mnoha různých úpravách, v restauraci jsme za ně ochotni zaplatit pořádné peníze a přitom se jedná jen o trochu té ruční práce ze surovin o mizivých nákladech.

Než chytnete do ruky ten správný pohyb, bude vám „šoulání“ gnocchů nejspíš trvat. Jakmile se ovšem prokoušete prvními pěti až deseti minutami utrpení, že to přece nevypadá tak, jak by mělo, stane se z vás dokonale fungující gnocchová mašina.

Tak či onak je to stále jen trpělivá ruční práce, která vám nějaký ten čas zabere, tudíž bych vám doporučila vyrobit klidně i trojnásobnou dávku z tohoto receptu a po uvaření nesnědené gnocchi zamrazit pro pozdější použití. Uvidíte, že po nich během týdne po návratu z práce nesmírně rádi sáhnete – rozmrazit je totiž stačí pouze v páře nebo horké vodě.

Správný pohyb pro vytvoření noků je těžké slovy popsat, rozhodně vám tudíž dříve či později zpracujeme video, kde vše podrobně uvidíte. Myslím si však, že z fotografií jde základ víceméně pochytit.

Ingredience:

600 g vychladlých brambor vařených ve slupce (ideálně varný typ A nepříliš moučnatých brambor)

200 g bezlepkové mouky (Schär Farine nebo Jizerka)

2 vejce

1 lžička soli

Postup:

Brambory oloupejte a na jemném struhadle nastrouhejte najemno. Přisypte zbylé ingredience a rukama vypracujte na kompaktní těsto, které by mělo být lehce tvárné a nepříliš lepivé.

Těsto po částech vyválejte na podlouhlé válečky o tloušťce přibližně 3 cm. Přitom se snažte použít co nejmenší množství mouky na podsypání.

Válečky nakrájejte na kousky asi po 2 cm.

Nejjednodušší tvar vytvoříte tak, že z každého kousky uděláte kuličku, kterou zmáčknete obrácenou stranou vidličky, abyste vytvořili rýhování.

O něco složitější se může zdát způsob, kterým docílíte lehkého „zarolování“, které je pro gnocchi typické. Prvních pár kousků bude možná boj, ale posléze už budete bleskově zpracovávat jeden za druhým.

Opět je zapotřebí obrácené strany vidličky. Jako na fotografii si položíte ukrojený kousek nahoru.

Lehce přitlačte. Ukazováčkem překlopte těsto směrem od středu vidličky ven, jak byste ho chtěli přehnout, ale místo toho budete jaksi kutálet.

Nakonec se oba okraje setkají a vytvoří vroubkovaný „váleček“.

Jakmile máte část gnocchů vytvarovanou, dejte vařit hrnec s vodou, kterou lehce osolíte.

Postupně je vhoďte do vody a vařte, dokud nevyplavou k povrchu. Poté je můžete vyjmout a přemístit do mísy nebo nádoby s kapkou oleje, aby se nepřilepily jeden k druhému.

Bezlepkové gnocchi vám možná budou hned po vytažení připadat „mazlavé“. Ideální je nechat je alespoň pět minut ztuhnout, aby byly příjemné na skus.

Servírovat je pak můžete ve sladkém i slaném provedení podle vlastních chutí.

Autor: Kateřina Špačková

Uložit

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Translate »
Přejít nahoru