Taky jste se dnes ráno probudili do sněhu? Sotva jsem vstala, řekla jsem si, že dnes to chce opravdu řádně prohřát kořením. Zázvor, skořice, hřebíček… A trochu té sladké chuti by taky neuškodilo.
Takže nastal čas opět vytáhnout dýni.
Ingredience (asi na 10 lívanců):
100 g hladké špaldové mouky
130 g dýňového pyré
½ hrnku rostlinného mléka
3 lžíce rostlinného sirupu
¼ lžičky sody
Špetka soli
¼ lžičky skořice
Špetka zázvoru a mletého hřebíčku
Postup:
Pokud nemáte doma zásobu předem uvařeného dýňového pyré, vytvoříte ho jednoduše tak, že syrovou dýni nakrájíte na kostičky a dáte asi na patnáct minut do vroucí vody, dokud nezměkne. Poté ji rozmixujte na hladkou kaši.
Vychladlé pyré smíchejte s rostlinným mlékem (já použila napůl kokosové, napůl rýžové) a postupně metličkou vmíchejte zbylé suroviny. Těsto nalijte do pánve na lívance nebo do pánve s nepřilnavým dnem a opečte buď na sucho nebo na troše rostlinného oleje.
Ačkoliv si taková úprava říká o javorový sirup, já použila borůvkovou marmeládu. Protože opravdu dobrá domácí z lesních borůvek je něco naprosto dokonalého…
Autor: Kačka Špačková