Běžte k šípku!

Nebojte, já to nemyslím doslova. Tedy myslím to doslova, ale ne doslova v tom přeneseném smyslu slova. Tedy… Prostě zpět k věci.

Pokud jste si v poslední době udělali vycházku do přírody, určitě jste na něj narazili. A právě teď po prvním mrazu je ta nejvhodnější doba k jejich sbírání, šípky jsou totiž příjemně nasládlé a zralé.

Ačkoliv se jedná o jeden z nejběžnějších plodů tohoto období (přesněji řečeno souplodí), kromě čaje ze sušeného šípku si s ním neumíme moc poradit. Což je škoda. Z regálů obchodů se zdravou výživou na nás vykukují desítky zázračných prášků a pilulek z pralesa v hloubi pralesa, sbíraných nefalšovanými domorodci za svitu úplňku a bušení rituálních bubnů, za které jsme ochotni značně provětrat peněženku, a přitom přehlížíme jeden z největších zázraků, který máme přímo před nosem.

Koncentrace vitaminu C v šípku je naprosto nevídaná! Oproti citronu, který si běžně ordinujeme jako zdravý doplněk, má jeho desetinásobné množství – až 500 mg na 100 g dužiny. Červenooranžový vzhled sám napovídá vysoké množství karotenů, tedy provitaminů A. Obsahuje širokou skupinu B vitaminů, hořčík, draslík, železo a další.

14971514_10208277306834554_782298766_o-440x330

Třísloviny v šípcích mají ozdravné účinky na trávicí trakt, působí močopudně a pomáhají při průjmu. Jsou přírodním prostředkem ke snižování hladiny cholesterolu v krvi a působí antisepticky na špatně se hojící rány.

Pro zachování maximálního množství prospěšných látek v šípku je dobré je sušit hned po natrhání při teplotě do 40°C. Je to proces sice zdlouhavější, ale rozhodně stojí za ten čas. Můžeme si ho ovšem užít i v mnoha příjemnějších formách než jako čaj. Čerstvé šípky (nebo mimo sezónu přes noc namočené) zbavte pichlavého středu. Nejlépe na to půjdete tak, když jej vytlačíte skrz jeden konec souplodí, dejte si ovšem pozor, ať si po této práci nevědomky neprotřete oči nebo nos. Dobře si umyjte ruce!

Takto připravenou dužinu můžete využít ve sladkých receptech, například v tak běžné sladkosti jako jsou domácí cookies, do nichž často pro kontrastní kyselou chuť přidáváme brusinky. Zkuste jich pár přidat do koláčů a chlebíčků – má velmi jemnou chuť, která se nebude bít s ostatními ingrediencemi, avšak dodá celému jídlu pikantní kyselost.

Pro zahřátí bychom vám rády nabídly recept na domácí šípkový pečený čaj bez alkoholu.

Na 2dcl skleničku čajového základu budete potřebovat:

1 pomeranč

1 jablko

3 hrsti šípků (celých souplodí)

2 hrsti ostružin (nebo jiného bobulovitého ovoce)

2cm zázvoru nakrájeného na tenké plátky

3 lžíce rostlinného sirupu (nebo medu)

3 lžíce třtinového cukru

2 lžičky skořice

Postup:

Pomeranč a jablko zbavte slupek a nakrájejte na malé centimetrové kousky. Zázvor oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Veškeré ovoce se zázvorem dejte do zapékací misky, přidejte sirup, cukr a skořici a dobře promíchejte. Pečte v troubě vyhřáté na 200°C asi 30 minut. Během této doby směs asi dvakrát promíchejte a obraťte.

Hotový čajový základ dejte do malé skleničky a utlačte ho v ní. Uzavřete a obraťte na chvíli víčkem dolů.

Pro přípravu čaje stačí zalít jednu až dvě lžičky směsi horkou vodou. Ještě lepší je přidat do nápoje pytlík černého čaje nebo čajové lístky (v takovém případě pak proceďte).

A teď už můžete jít všichni k šípku. Tedy k růži šípkové. Však víte.

Z tohoto budou problémy… 🙂

 

Autor: Kačka Špačková

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Translate »
Přejít nahoru