Slovo „paštika“ má v obecné rovině často dost hanlivý nádech. Musím se přiznat, že i v mém slovníku patří mezi tři laškovné výhrůžky pro mé koňské kamarády (samozřejmě je vždycky vyslovuji s velkou nadsázkou) a to spolu s turistickým salámem a lepidlem. Pro mnoho lidí se prostě jedná o jakousi šedavě-červenou hmotu rozmixovaných zbytků masitého původu. Stačí si však jen lehce pohrát v kuchyni a vznikne naprosto luxusní pohoštění.
Jako základ používám naprosto obyčejné bílé fazole, které koupíte pod názvem „navy“. Použít můžete i jiné druhy, ovšem tento je skvělý jako základ pro libovolný bylinkový mix.
Ingredience:
200 g bílých (navy) fazolí v suchém stavu
4 lžíce olivového oleje + další na zalití
1 střední červená cibule
1 dcl zeleninového vývaru (základní postup ZDE) nebo vody, ve které jste rozmíchali polovinu kostky zeleninového bujónu
150 ml rostlinné smetany (obvykle používám ovesnou)
1 lžička psyllia (koupíte ve zdravé výživě nebo v lékárně)
2 – 3 stroužky česneku
Špetka muškátového oříšku
1 snítka čerstvého rozmarýnu (nebo lžička sušeného)
5 lístků šalvěje + další na ozdobu (nebo lžička sušené)
1 lžička mleté červené papriky
Pepř a sůl na dochucení
Postup:
Fazole uvařte zcela doměkka a dejte stranou.
Cibuli nakrájejte najemno a orestujte ji na olivovém oleji dozlatova. Přidejte bylinky, fazole, nastrouhaný česnek, smetanu a zeleninový vývar, osolte a opepřete a asi 10 minut duste na středním plameni.
Poté vše dejte do mixéru (nebo použijte ponorný mixér) a spolu s psylliem rozmixujte zcela dohladka. Ochutnejte, zda není třeba ještě přidat sůl nebo pepř.
Připravte si nádobku na paštiku a dejte do ní rozmixovanou směs.
V této chvíli už začne paštika díky psylliu tuhnout, tak ji můžete vše natlačit prsty.
Urovnejte povrch a zalijte tenkou vrstvou olivového oleje. Do něj můžete dát čerstvé bylinky jako lístky šalvěje, rozmarýn a podobně. Dejte vychladit a servírujte.
Autor: Katka Špačková