Přeslazená těsta a těžké krémy nejsou pro teplé období to pravé. Raději dávám přednost lehkým moučníkům, kde vyniká sladko-kyselá chuť ovoce a meruňky jsou pro takový účel to pravé.
Pokud nemáte domácí meruňkovou marmeládu a používáte kupovanou sladší verzi, smíchejte ji s několika lžícemi citronové šťávy, abyste jí dodali trochu „svěžesti“. Spolu s chladivým kokosovým krémem, bude tento dezert vytažený přímo z lednice osvěžující jako ledová zmrzlina.
Ingredience (asi na 20 řezů):
Na těsto:
8 bílků
4 žloutky
50 g bramborového škrobu
100 g strouhaného kokosu
4 lžíce rostlinného sirupu (javorový, agávový, rýžový, atd.)
Špetka mleté vanilky
Na náplň:
2 plechovky (po 400 ml) kokosového mléka s vyšším podílem kokosové části (alespoň 60%)
2 lžíce rostlinného sirupu
Špetka mleté vanilky
Meruňková marmeláda na potření
Asi 6 větších meruněk
Postup:
Bílky vyšlehejte dotuha.
Poté k nim přidejte prosátý škrob a zbytek ingrediencí a zlehka vše vmíchejte, aby vzniklo jednolité, nadýchané těsto.
Těsto rozetřete na plech s pečicím papírem a pečte při 220 °C asi 25 minut. Nechte vychladnout.
Plechovky s kokosovým mlékem nechte přes noc v lednici. Po otevření vám na povrchu zůstane ztuhlá hustá část, kterou lžící vyberte a přidejte k ní vanilku a sirup. Krém můžete lehce vyšlehat, aby se s ním lépe pracovalo.
Těsto rozřízněte na dvě poloviny a každou z jedné strany potřete meruňkovou marmeládou.
Na první potřený plát naneste krém a na něj na plátky nakrájené čerstvé meruňky.
Přiklopte druhou částí plátu (tou stranou, na které je marmeláda) a lehce stlačte, aby se krém rovnoměrně rozvrstvil do všech otvorů.
Nakonec můžete vrch opět natřít tenkou vrstvou marmelády a zasypat strouhaným kokosem.
Autor: Katka Špačková