Meruňkové řezy s kokosovým krémem – bez lepku a mléka

Přeslazená těsta a těžké krémy nejsou pro teplé období to pravé. Raději dávám přednost lehkým moučníkům, kde vyniká sladko-kyselá chuť ovoce a meruňky jsou pro takový účel to pravé.

Pokud nemáte domácí meruňkovou marmeládu a používáte kupovanou sladší verzi, smíchejte ji s několika lžícemi citronové šťávy, abyste jí dodali trochu „svěžesti“. Spolu s chladivým kokosovým krémem, bude tento dezert vytažený přímo z lednice osvěžující jako ledová zmrzlina.

Ingredience (asi na 20 řezů):

Na těsto:

8 bílků

4 žloutky

50 g bramborového škrobu

100 g strouhaného kokosu

4 lžíce rostlinného sirupu (javorový, agávový, rýžový, atd.)

Špetka mleté vanilky

Na náplň:

2 plechovky (po 400 ml) kokosového mléka s vyšším podílem kokosové části (alespoň 60%)

2 lžíce rostlinného sirupu

Špetka mleté vanilky

Meruňková marmeláda na potření

Asi 6 větších meruněk

Postup:

Bílky vyšlehejte dotuha.

Poté k nim přidejte prosátý škrob a zbytek ingrediencí a zlehka vše vmíchejte, aby vzniklo jednolité, nadýchané těsto.

Těsto rozetřete na plech s pečicím papírem a pečte při 220 °C asi 25 minut. Nechte vychladnout.

Plechovky s kokosovým mlékem nechte přes noc v lednici. Po otevření vám na povrchu zůstane ztuhlá hustá část, kterou lžící vyberte a přidejte k ní vanilku a sirup. Krém můžete lehce vyšlehat, aby se s ním lépe pracovalo.

Těsto rozřízněte na dvě poloviny a každou z jedné strany potřete meruňkovou marmeládou.

Na první potřený plát naneste krém a na něj na plátky nakrájené čerstvé meruňky.

Přiklopte druhou částí plátu (tou stranou, na které je marmeláda) a lehce stlačte, aby se krém rovnoměrně rozvrstvil do všech otvorů.

Nakonec můžete vrch opět natřít tenkou vrstvou marmelády a zasypat strouhaným kokosem.

Autor: Katka Špačková

Uložit

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Translate »
Přejít nahoru