Přišel čas na husté, syté polévky. Nemám ale ráda takové ty klasické vývary, ve kterých stojí lžička, protože jsou zahuštěné moukou. Pouze to rozptyluje chuť báječných ingrediencí, a proto je tato zahuštěná pouze „sama sebou“.
Ingredience (na 2 porce):
2 střední cibule šalotky
¾ hrnku suchých fazolí
4 stroužky česneku
Pár lžic olivového oleje
150 g hlívy ústřičné
600 ml zeleninového vývaru (nebo vody a zeleninového bujonu)
50 ml rostlinné smetany (nemusí být)
1 ½ – 2 ½ lžičky sušeného tymiánu
Sůl, pepř
Postup:
Fazole namočte přes noc ve vodě a druhý den je dejte vařit, dokud nejsou měkké. Proceďte je a dejte bokem.
Cibuli nakrájejte na měsíčky a česnek rozpulte. Hlívu nakrájejte na větší kousky, tak abyste měli zvlášť tuhé „stopky“ a měkké klobouky.
Cibuli a česnek dejte na pánev s rozehřátým olivovým olejem a nechte je zesklovatět. Poté přidejte tužší část hlívy a pár minut opékejte.
Poté přidejte zbytek hlívy.
Rozehřejte zeleninový vývar. Pokud jej nemáte, nechte kostku kvalitního bujonu rozpustit ve vodě a vložte do ní ¾ uvařených fazolí. Zbytek fazolí dejte do mixéru spolu s orestovanou cibulí a česnekem, zatímco hlívu vložíte do vývaru. Nemusíte vše poctivě třídit jako Popelka, stačí jen přibližně oddělené části zeleniny od houby.
Cibuli, česnek a fazole zalijte naběračkou vývaru a rozmixujte na hladkou kaši. Tu následně vlijte do polévky. Ochuťte solí, pepřem a tymiánem a vše povařte, dokud nebudete s konzistencí spokojeni. Na závěr vlijte smetanu, pokud chcete polévku krémovitější.
Podávejte ji zdobenou tymiánem, rostlinnou smetanou a olivovým olejem.
Autor: Katka Špačková