Fazolová polévka s restovanou hlívou

Přišel čas na husté, syté polévky. Nemám ale ráda takové ty klasické vývary, ve kterých stojí lžička, protože jsou zahuštěné moukou. Pouze to rozptyluje chuť báječných ingrediencí, a proto je tato zahuštěná pouze „sama sebou“.

fazolova-4

Ingredience (na 2 porce):

2 střední cibule šalotky

¾ hrnku suchých fazolí

4 stroužky česneku

Pár lžic olivového oleje

150 g hlívy ústřičné

600 ml zeleninového vývaru (nebo vody a zeleninového bujonu)

50 ml rostlinné smetany (nemusí být)

1 ½ – 2 ½ lžičky sušeného tymiánu

Sůl, pepř

Postup:

Fazole namočte přes noc ve vodě a druhý den je dejte vařit, dokud nejsou měkké. Proceďte je a dejte bokem.

Cibuli nakrájejte na měsíčky a česnek rozpulte. Hlívu nakrájejte na větší kousky, tak abyste měli zvlášť tuhé „stopky“ a měkké klobouky.

fazolova-1

Cibuli a česnek dejte na pánev s rozehřátým olivovým olejem a nechte je zesklovatět. Poté přidejte tužší část hlívy a pár minut opékejte.

fazolova-2

Poté přidejte zbytek hlívy.

fazolova-3

Rozehřejte zeleninový vývar. Pokud jej nemáte, nechte kostku kvalitního bujonu rozpustit ve vodě a vložte do ní ¾ uvařených fazolí. Zbytek fazolí dejte do mixéru spolu s orestovanou cibulí a česnekem, zatímco hlívu vložíte do vývaru. Nemusíte vše poctivě třídit jako Popelka, stačí jen přibližně oddělené části zeleniny od houby.

Cibuli, česnek a fazole zalijte naběračkou vývaru a rozmixujte na hladkou kaši. Tu následně vlijte do polévky. Ochuťte solí, pepřem a tymiánem a vše povařte, dokud nebudete s konzistencí spokojeni. Na závěr vlijte smetanu, pokud chcete polévku krémovitější.

fazolova-5

Podávejte ji zdobenou tymiánem, rostlinnou smetanou a olivovým olejem.

Autor: Katka Špačková

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Translate »
Přejít nahoru