Krásnými dorty promazanými krémem nebo prokládanými ovocem se nezavděčíte každému. Vždy se objeví někdo, kdo si raději pochutná na klasické bábovce, piškotu nebo závinu.
Mám s tím osobní zkušenosti ze své domácnosti. Ačkoliv osobně preferuji modernější typy koláčů a dortů, mnoho členů naší rodiny má raději klasickou podobu moučníků, ačkoliv už je jim jedno, jestli se skládají z klasických nebo alternativních surovin. Hlavně aby to bylo dobré a jistým způsobem připomínalo poctivé babičkovské dobroty.
Tento závin se záhy stal favoritem. Můžete u něj libovolně obměňovat náplně – vyzkoušet můžete například naši makovou nádivku z rostlinných surovin.
Ingredience (na 1 větší závin):
Na závin:
350 g vařených brambor
350 g bezlepkové mouky (Schär Mix Pâtisserie nebo Jizerka) – lze nahradit hladkou špaldovou moukou, pokud nechcete bezlepkovou variantu
100 g jemně mletého třtinového cukru (postup ZDE)
150 g rozpuštěného kokosového oleje
1 vejce (nebo 2 lžíce jemně mletých lněných semínek se 6 lžícemi vody)
1 lžičky jedlé sody
Špetka soli
Na náplň:
6 větších jablek
1 celá skořice
Špetka prášku Bourbon vanilky
Postup:
Uvařte brambory, oloupejte je a nastrouhejte najemno. Poté je smíchejte s ostatními ingrediencemi a vypracujte tvárné těsto. Podle typu použité mouky a brambor se občas může stát, že bude těsto trochu tužší – v takovém případě přidávám kapku rostlinného mléka. Naopak pokud se vám zdá příliš řídké, nechte ho chvíli vychladit v lednici – kokosový olej ztuhne a bude se s ním lépe pracovat.
Pokud se rozhodnete vynechat vejce, rozemelte lněné semínko najemno a zalijte ho vodou. Nechte ho asi patnáct minut nabobtnat a pak ho přidejte k ostatním ingrediencím, z nichž těsto vypracujete.
Jablka oloupejte a zbavte jádřince. Můžete je nastrouhat nahrubo nebo rozmixovat na pyré, to záleží na typu vašeho vybavení – ať už jste je tedy zpracovali do jakékoliv podoby, dejte je do malého hrnce spolu s vanilkou a celou skořicí, podlijte malým množstvím vody, aby se hned zezačátku nepřichytávala ke dnu a zahřívejte je na středním plameni.
Asi po 20 minutách (u pyré to může být méně) dojdou jablka do stavu, kdy se rozvaří a většina tekutiny se z nich vypaří, takže vytvoří hustou kaši. V té chvíli je odstavte, vyjměte skořici a nechte je trochu vychladit, abyste s náplní mohli dále pracovat. Pokud by pro vás byla jablka málo sladká, můžete přidat třtinový cukr nebo rostlinný sirup, osobně je ale nedoslazuji.
Těsto vyválejte do tvaru obdélníku a pomažte ho nádivkou. Na kratších okrajích si nechte trochu volného místa a stejně tak i na vzdálenějším dlouhém okraji. Nejjednodušší je těsto rozválet na pečicím papíře, pomocí kterého potom závin srolujete. Pokud by se vám těsto lepilo, posypte ho trochou mouky.
Stlačte okraje, aby nádivka nevytekla ven, a závin párkrát propíchněte vidličkou. Troubu rozehřejte na 220 – 230 °C a pečte asi 20 minut, dokud závin nezezlátne.
Autor: Kateřina Špačková