Jak na jemně mletý třtinový cukr

Třtinový cukr je výborná součást zdravého pečení. Zákuskům dodává lehounce karamelovou barvu a chuť a využít se dá všude, kde byste jinak použili klasický bílý řepný cukr.

Jedinou jeho vadou je, že je k dostání ve formě krystalu a pokud nepoužíváte recept, kde se v těstě rozpustí, narazíte při jídle na křupavé cukrové kousky. Běžně to není na škodu, ovšem ne vždy je milé, když vám sousto křehkého cukroví křupne v ústech. Ráda bych se proto s vámi podělila o velmi jednoduchý návod, jak si z krystalového třtinového cukru udělat jemně mletý.

Pokud vlastníte vysokorychlostní mixér, můžete si mnout ruce, protože namletí takového cukru je otázka několika vteřin. Ve většině domácností takové vybavení chybí, ale co vlastníme mnohem častěji, je nějaký typ tyčového mixéru. Nezáleží na značce.

K přípravě budete potřebovat takovýto běžný mixér, co nejjemnější síto a třtinový cukr typu demerara, což je ten nejobvyklejší, s jakým se v obchodech setkáváme.

cukr-1

Do tyčového mixéru nasypte cukr. Nedávejte ho tam velké množství – stačí, když akorát tak zakryje nože. Sami postupným zkoušením zjistíte, jaké množství ten váš zvládne.

cukr-2

Zapněte a nechte asi půl minuty mixovat. Během té doby uvidíte, jak se z krystalu stává světlý prášek.

cukr-3

Po rozmixování odolejte touze hned odklopit víko, protože by vás v zápětí zalehl cukrový dým, který opravdu není moc příjemné vdechnout. Proto ho nechte asi minutu sednout.

Nyní si vezměte mísu a síto. Čím jemnější síto bude, tím jemnější cukr získáte.

cukr-4

Cukr prosévejte tak dlouho, dokud už vám zbudou jen větší krystalky, které už dnem neprojdou.

cukr-5

Ty nasypte zpět do mixéru, přidejte další dávku nového třtinového cukru a opět můžete mixovat.

cukr-6

Takto upravený cukr si dělávám ve větším množství a skladuji ho v neprodyšné dóze. Během celé výroby i skladování je velmi důležité vyhnout se kontaktu s vlhkostí, proto se ujistěte, že jste všechno používané vybavení opravdu dobře vysušili, aby vám nevznikly tvrdé hrudky.

cukr-7

Jemně mletý třtinový cukr jistě oceníte při pečení drobnějšího, křehkého cukroví, ale i v mnoha litých těstech a sušenkách, drobence a jiných dobrotách.

Různé tipy a vychytávky jak na zdravé pečení máme samozřejmě víc. Když pracujete v restauraci musíte si kolikrát pomoc jak umíte…

Autor: Katka Špačková

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Translate »
Přejít nahoru