Není u mě zvykem, abych si kupovala kuchařské časopisy. Jednoduše tam téměř nikdy nenajdu nic pro naši ovocně-zeleninovožravou domácnost, co by stálo za řeč, pokud nepočítám ty výjimečné střípky, kdy se objeví pár receptů v rámci nějakého speciálu a stejně pak jsou ty věci spíš jen hezky načančané než zajímavé.
Tentokrát na mě ale vykouklo jedno speciální vydání slaného a sladkého pečení a tak jsem si řekla, že za to ty peníze dám. Popravdě jsem si mohla raději koupit prasátko na desetikoruny…
Nicméně měla jsem v plánu napéct něco dobrého pro moji švagrovou, která čeká miminko a není v kondici na vlastní kuchtění. Tak jsem si řekla, že vytáhnu něco ze zásoby svých receptů a proměním ho v něco speciálního. A že se to vydařilo!
Vlastním doma celou řadu zajímavých a nových pečicích forem, ale nyní jsem se rozhodla vytáhnout starý srnčí hřbet, který snad musel patřit ještě některému z mých předků. Mám ráda jeho tvar, protože se dá konečný výrobek nakrájet na sympatické kousky. Je to prostě ten správný starosvětský styl.
Jelikož jsem teď před pár dny dělala slaný karamel do jednoho z receptů pro chystanou kuchařku, rozhodla jsem se s ním opět zaexperimentovat.
Ingredience (na 1 srnčí hřbet):
1 velký banán
1 dcl oleje
1/3 hrnku třtinového cukru
Špetka Bourbon vanilky
3 lžíce rostlinného mléka
1 šálek hladké bílé špaldové mouky
½ lžíce sody bikarbony
Špetka soli
Hrst krájených sušených fíků
Hrst sušených brusinek
Hrst kokosových chipsů
80 g třtinového cukru
1/3 lžičky soli
10 lžic kokosového krému
Postup:
Formu na srnčí hřbet dobře vymažte a vysypte moukou.
Do mísy dejte rozmačkaný banán, olej, cukr a vanilku a šlehejte tak dlouho, dokud se vám nevytvoří světlejší pěna a cukr se nerozetře. Poté přilijte mléko, přisypte mouku, sodu, sůl a po hrsti sušeného ovoce s chipsy a dobře stěrkou promíchejte, aby vám vzniklo těsto. To nalijte do formy.
Do pánve nasypte cukr a sůl. Prudce zahřívejte a průběžně míchejte, dokud se cukr nerozpustí na karamel a v té chvíli přilijte kokosový krém. Míchejte, dokud směs nepřestane pěnit a nebude jednolitá.
V té chvíli obsah pánve vylijte na těsto ve formě po celé délce. Pokud chcete vytvořit mramorování jako na obrázku, vezměte si pevnou špejli nebo úzký nůž a karamel opatrně promíchejte s těstem. Nebojte se, že se vám karamel nalepí na špejli a vezme s sebou i kus těsta – to fantastické na tomto receptu je, že se zkaramelizovaný cukr pečením vsákne dovnitř a na povrchu nechá jen jemný škraloup.
Poté dejte péct na 170°C po dobu přibližně 40 minut.
Chlebíček nechte vychladnout, než na něj položíte utěrku, jinak byste ji už nemuseli odlepit. Po vychladnutí kontrolujte, jestli se vám karamel nepřilepil na některý okraj formy. Tenkým nožem případně odlepte karamel od stěny a až poté vyklopte.
Autor: Katka Špačková