Receptů na cheesecake existuje nepřeberné množství. Navzájem se hádají, který z nich je originálnější a lepší, který je spíš v new-yorkském stylu a který spíš v italském, zda jsou tam použity pravé suroviny nebo se jedná jen o domácký „fake“.
Upřímně je mi to jedno. Raději si v kuchyni hraju, než rozdávám hvězdičky za autenticitu a popravdě snad neexistuje recept, který bych dopodrobna dodržela. Proto také doufám, že naše recepty budou čtenáři brát také jen jako inspiraci a odrazový můstek k vlastní tvorbě a jako návod k využití svých oblíbených surovin.
Stejně je to i s tímto „cheesecakem“. Navíc jsem u něj naprosto odstoupila od klasické podoby kruhového koláče rozděleného na klínky a proměnila ho do podoby řezů. Takže asi musím začít uvažovat nad novým názvem…
Ačkoliv nad jménem této sladkostí visí otazník, co je jí naprosto ke cti, je dokonalá chuť a struktura. Kombinace kokosu a třešní je přímo epická, ale stejně tak můžete použít jahody, maliny nebo borůvky a hrát si s dalšími variacemi a možnostmi. Prostě nenechte svou tvorbu zapadnout do škatulky!
Ingredience (na 16 kousků, tedy na plech asi 40×20 cm nebo kruhovou formu o průměru 30 cm):
Na spodní krustu:
250 g sušenek (já použila bezlepkové)
1 lžíce jemně mletého třtinového cukru – postup ZDE (nemusí být, pokud jsou sušenky dostatečně sladké samy o sobě)
50 g rozpuštěného kokosového oleje
60 g jemně mleté rýžové nebo kukuřičné mouky
Na náplň:
650 g odtučněného tvarohu
1 vejce
Kůra z 1 BIO citronu
200 g řeckého jogurtu
1 balení bezlepkového vanilkového pudingu
1 lžíce bramborového škrobu
½ lžičky prášku Bourbon vanilky
¼ lžičky soli
2 – 3 plné lžíce jemně mletého třtinového cukru – postup ZDE
Tuhá část z 1 plechovky kokosového mléka (více v postupu)
100 g strouhaného kokosu
Na ozdobu:
300 – 400 g ovoce (použil jsem vypeckované třešně)
Asi 5 g agaru v prášku (nebo odpovídající množství na ½ litru tekutiny)
1 dcl vody
Postup:
Pro snadnější manipulaci doporučuji formu nejdřív vystlat ze všech stran pečicím papírem. Aby vám papír lépe držel, potřete ho z jedné strany olejem a tou stranou ho přilepte na formu. Koláč se vám pak bude lépe vyklápět a uchová si celistvý tvar.
Sušenky rozdrťte nebo rozmixujte co nejjemněji. Přidejte k nim rozpuštěný olej, kukuřičnou mouku a případně cukr, pokud máte méně sladké sušenky. Vzniklou drť nasypte na dno formy a prsty ji udusejte. Dejte péct na 180 °C po dobu 15 minut. Poté vyjměte a nechte lehce vychladnout, než si připravíte náplň.
V míse smíchejte všechny ingredience na náplň. Použijte metličku, abyste vše dobře rozšlehali a nevznikly vám hrudky. Tuhou část z kokosového mléka získáte tak, že běžnou 400 g plechovku necháte několik hodin v lednici, poté ji otevřete a vrchní část vyjmete. Tekutou vodu pak můžete použít do smoothie nebo do kaší.
Dobře promíchanou náplň vylijte do formy. Stěrkou zarovnejte vrch a pečte při 150 °C po dobu 50 – 60 minut. Posléze je třeba nechat koláč vychladit.
Vypeckované třešně (nebo jiné ovoce) dejte do hrnce a přiveďte je k varu. V hrnku si smíchejte 1 dcl vody s odměřeným množstvím agaru, které se může lišit podle konkrétního prášku, který zakoupíte. Podle návodu na obalu by mělo být lehké odhadnout, kolik je třeba na ½ l tekutiny a to množství použijte.
Do receptu jsem použila mražené třešně z léta, takže se z nich při rozmražení uvolnila tekutina. Pokud pracujete s čerstvým ovocem, podlijte ho malým množstvím vody (taktéž asi 1 dcl). Jakmile dojde ovoce do varu, vlijte do něj vodu s agarem a nechte půl minutky provařit. Poté ihned nalijte na koláč a nechte vychladit.
Autor: Katka Špačková