Ještě není pryč. Ta zima. A s ní se drží i zimní chutě a pocit „domácího tepla“ z poctivé, s láskou pečené bábovky. Víte, o čem mluvím…
Miluji naše tradiční české suroviny jako švestky, mák a vlašské ořechy. A když k nim přidáme ještě to nejlepší zpoza hranic, tedy vanilku, skořici a kokosový olej, vznikne perfektně vyvážená chuť. Tento recept je o to lepší, že k němu nepotřebujete žádné mléko ani vejce, abyste vytvořili lehounké těsto, které se rozplývá na jazyku. Tak ať ty poslední dny prožijeme s pocitem tepla!
Ingredience (na 1 střední bábovku):
100 g sušených švestek
180 g hladké špaldové mouky (bílé nebo půl bílé a půl celozrnné)
50 g jemně mletého třtinového cukru (80 g pro milovníky sladších chutí) – postup ZDE
50 g mletého máku
2 dcl rostlinného mléka (doporučuji domácí makové)
60 g rozpuštěného kokosového oleje
½ lžičky sody
¼ lžičky skořice
¼ lžičky prášku Bourbon vanilky
Špetka soli
Hrst hrubě nasekaných vlašských ořechů
Postup:
Švestky namočte přes noc nebo alespoň tři hodiny. Měly by být natolik měkké, abyste je mohli rozmixovat na hladké pyré.
To poté smícháte s rostlinným mlékem a kokosovým olejem. Postupně do něj metličkou vmícháte zbylé ingredience, tedy mouku, cukr, mák, sodu, skořici, vanilku a sůl. Vše vymíchejte na těsto a na závěr přisypte hrubě nakrájené vlašské ořechy. Stejně tak je můžete nahradit rozinkami nebo švestkami.
Formu vymažte rostlinným olejem a vysypte moukou. Troubu předehřejte na 180 °C, těsto vylijte do formy a dejte péct na 25 – 30 minut, dokud vám nevyjede špejle při vpíchnutí „čistá“ bez nedopečeného těsta.
Autor: Kateřina Špačková