Švestková zimní bábovka

Ještě není pryč. Ta zima. A s ní se drží i zimní chutě a pocit „domácího tepla“ z poctivé, s láskou pečené bábovky. Víte, o čem mluvím…

Miluji naše tradiční české suroviny jako švestky, mák a vlašské ořechy. A když k nim přidáme ještě to nejlepší zpoza hranic, tedy vanilku, skořici a kokosový olej, vznikne perfektně vyvážená chuť. Tento recept je o to lepší, že k němu nepotřebujete žádné mléko ani vejce, abyste vytvořili lehounké těsto, které se rozplývá na jazyku. Tak ať ty poslední dny prožijeme s pocitem tepla!

Ingredience (na 1 střední bábovku):

100 g sušených švestek

180 g hladké špaldové mouky (bílé nebo půl bílé a půl celozrnné)

50 g jemně mletého třtinového cukru (80 g pro milovníky sladších chutí) – postup ZDE

50 g mletého máku

2 dcl rostlinného mléka (doporučuji domácí makové)

60 g rozpuštěného kokosového oleje

½ lžičky sody

¼ lžičky skořice

¼ lžičky prášku Bourbon vanilky

Špetka soli

Hrst hrubě nasekaných vlašských ořechů

Postup:

Švestky namočte přes noc nebo alespoň tři hodiny. Měly by být natolik měkké, abyste je mohli rozmixovat na hladké pyré.

To poté smícháte s rostlinným mlékem a kokosovým olejem. Postupně do něj metličkou vmícháte zbylé ingredience, tedy mouku, cukr, mák, sodu, skořici, vanilku a sůl. Vše vymíchejte na těsto a na závěr přisypte hrubě nakrájené vlašské ořechy. Stejně tak je můžete nahradit rozinkami nebo švestkami.

Formu vymažte rostlinným olejem a vysypte moukou. Troubu předehřejte na 180 °C, těsto vylijte do formy a dejte péct na 25 – 30 minut, dokud vám nevyjede špejle při vpíchnutí „čistá“ bez nedopečeného těsta.

Autor: Kateřina Špačková

Uložit

Uložit

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Translate »
Přejít nahoru