Nejsem zastáncem margarínů a nejsem jediná. Jsou sice nejjednodušší náhražkou másla do pečení, jelikož se poměry surovin nemusí v originálním máslovém receptu téměř upravovat, ale i přestože se zaměříme na ty pouze rostlinné margaríny, drtivá většina má ve složení palmový olej.
Některá sladká těsta, a tedy i křehké koláčové těsto, se bez tuku neobejdou, jinak by přestala být „křehká“ a dříve či později (a mám zkušenost, že dříve než později) začnou v koláči nebo cukroví tvrdnout tak, že připomínají syrové těstoviny. Tuk nebo olej je tudíž to, co je potřeba do těsta přidat, abychom dosáhli ideální konzistence.
Jenže jinak vynikající olivový olej je svou chutí do sladkého pečení naprosto nevhodný, stejně tak jiné panenské oleje jako řepkový nebo slunečnicový a ořechové oleje jsou zas příliš drahé, než aby se používaly ve velkém množství na obyčejný koláč. Pokud už tedy odhlédnu od koupě panenského oleje a rozhodnu se jít pro ten obyčejný (ideálně slunečnicový bez vůně a zápachu), těsto prostě ideálně držet nebude ani za syrova ani upečené. A stejně tam cítím nějaký ten chuťový „ocas“.
Díky svým vlastnostem je kokosový olej nejvhodnější. Má „sladkou“ kokosovou chuť, v teple je tekutý a za studena tuhý. Jinými slovy – když s ním pracuji, těsto je poddajné a vláčné, jakmile je ale koláč hotový a vychlazený, pěkně drží tvar.
Tento makový koláč je fantastický v tom, že vám na celou výrobu stačí jen pár surovin. Podle toho, jestli si chcete s koláčem pohrát nebo ho prostě co nejrychleji upéct, se odvíjí časová náročnost. Tu nejjednodušší variantu máte opravdu za 20 minut hotovou a pak už jen necháte vše vlastnímu osudu v troubě.
Ingredience (na větší koláč o průměru 27 cm):
Těsto:
350 g hladké špaldové mouky (bílé, nebo ½ bílé a ½ celozrnné)
120 g kokosového oleje
Špetka soli
(popřípadě 1/3 těsta navíc, pokud budete vytvářet dekorace na povrchu koláče)
Náplň:
300 g mletého máku
600 ml rostlinného mléka
2 balení vanilkového pudingu
50 g cukru
Nastrouhaná kůra z 1 BIO citronu
Postup:
Nechte olej rozpustit při pokojové teplotě v misce s teplou vodou. Poté ho nalijte do mouky a přidejte špetku soli. Rukama promíchejte a vypracujte jemné těsto. Pokud by bylo stále příliš suché, můžete přidat malé množství studené vody pro spojení.
Mezitím zahřejte mák s ½ l mléka, cukrem a citronovou kůrou.
Zbytek mléka rozmíchejte s pudingovým práškem a přilijte jej do hrnce, jakmile bude tekutina v hrnci vřít. Pak teplotu stáhněte na mírný plamen a asi pět minut míchejte, dokud puding nezhoustne. S náplní pracujte ještě dokud je horká.
Pokud se vám víc osvědčila maková náplň, na kterou jsme dávaly recept dříve, můžete samozřejmě použít i ji. Recept najdete ZDE.
Koláčovou formu vyložte pečicím papírem a vymažte stěny. Troubu předehřejte na 190 °C.
Nyní můžete postupovat nejjednodušší metodou, a to tak, že polovinu těsta rozdrobíte na dno a udusáte, aby vznikla jednolitá vrstva. Potom si ze zbylého těsta budete tvořit válečky, které přiložíte ke dnu a stěně formy a prsty ho „vytáhnete“ vzhůru, aby vznikl okraj.
Doporučuji si dát bokem misku s trochou mouky. Těsto je díky oleji opravdu křehké, takže je potřeba si občas pomoučit ruce, aby se vám nelepilo na prsty nebo na váleček.
Do tohoto korpusu nalijte makovou náplň. Nožem nebo kráječem na pizzu zarovnejte okraje, pokud chcete a dejte péct na 40 minut.
Já jsem postupovala stejně, pouze jsem spodní korpus vyválela na pečicím papíře a pak přenesla do formy.
Ze zbylého těsta jsem vykrájela oválky (dobrá, byla to formička na velikonoční vejce…) a ty pokladla na náplň po celém obvodu a pak i doprostřed.
Můžete také vykrájet placku, kterou dáte vychladit a z té pak nařežete proužky, které pokladete nahoru křížem jeden přes druhý, aby vám vznikla síť. Těsto má výhodu, že jakmile ho necháte ještě syrové a vyválené v chladu, velmi jednoduše se s ním pracuje, protože se zpevní. Lépe se tak vykrajuje a tvoří.
Pokud chcete vyrobit klasický páj, připravte si o něco větší množství těsta a makovou náplň přiklopte vyváleným kruhem, který párkrát propíchnete vidličkou.
Autor: Kateřina Špačková