Letní těstovinový salát s lehkou čočkovo-olivovou „majonézou“

V teplém období jsou studené těstovinové saláty přesně to pravé. Především si je pak užívám jako oběd v práci, který nemusím ohřívat, a přitom ideálně zasytí.

Místo těžké majonézy můžete použít tuto odlehčenou verzi z čočky, bylinek a oliv. Vznikne vám tak krémovitá zálivka plná chuti, která je zcela rostlinná a lehká.

Pokud jste majonézu z čočky ještě nikdy nezkoušeli vytvořit, zkuste zabrousit na naše facebookové stránky do sekce Videa nebo na naáš Youtube kanál, kde celý postup najdete v názorném videu.

Ingredience (na 2 porce):

80 g suchých těstovin (semolinových, celozrnných, bezlepkových,…)

2 malé nadrobno nakrájené jarní cibulky

Hrst krájených sušených rajčat (pár hodin namočených ve vodě, pokud jste nepoužily rajčata v oleji)

½ větší okurky nakrájené na malé kostky

Hrst špenátových listů

Hrst natrhaných salátových listů

Hrst krájených černých oliv

2 lžíce kaparů (nemusí být)

6 lístků nadrobno nakrájené bazalky

3 větší rajčata nakrájená na kostky nebo odpovídající množství překrojených cherry rajčat

Na zálivku:

40 g suché půlené červené čočky

3 lžičky olivové tapenády nebo hrst celých oliv

2 – 4 lžíce olivového oleje (nebo oleje ze sušených rajčat)

1 – 2 stroužky česneku

1 lžíce sojového jogurtu pro zjemnění (nemusí být)

1 lžíce citronové šťávy

2 lžíce natrhaných bylinek (rozmarýn, tymián, bazalka atd.)

Sůl a pepř

Postup:

Nejdřív dejte vařit čočku do změknutí a slijte z ní vodu. Poté uvařte i těstoviny podle návodu a hned po přecezení je propláchněte studenou vodou.

Všechny ingredience na salát smíchejte v míse.

Ingredience na zálivku vložte do mixéru a vše rozmixujte dohladka.

Pokud nemáte rádi olivy, můžete je nahradit odpovídajícím množstvím sušených rajčat. Zálivkou polévejte až při servírování.

Autor: Katka Špačková

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Translate »
Přejít nahoru