Obrácený dýňový koláč

Obrácený dýňový koláč je variací na klasický Tarte Tatin, francouzský jablečný koláč. Jednoduchý recept na jeho přípravu jsme publikovali dříve v našem e-booku Mlsání bez výčitek, takže pokud chcete vyzkoušet klasickou verzi, můžete ho najít zde: http://nacestepoznani.cz/ebook-zdarma-top-cukrovi/

Tato úprava jistě potěší milovníky dýně, které je teď na podzim všude plno. V této úpravě je recept vhodný jak pro klasické strávníky, tak pro vegany.

dyne-5

Ingredience (na koláč o průměru 20 cm):

600 g dýně

50 ml kokosového oleje

130 g celozrnné hladké špaldové mouky

1 lžíce třtinového cukru (+ asi 5 lžic na dosypání)

55 g másla nebo rostlinného margarínu

3 lžíce citronové šťávy

Špetka soli

Perníkové koření

Postup:

Dýni očistěte a oloupejte. Nakrájejte ji na podélné kusy jako na obrázku a z každého pak odkrajujte tenké plátky. Čím tenčí se vám podaří, tím lépe – ideální je na to kráječ na zeleninu, ale vystačíte si i s ruční prací.

dyne-1

dyne-2

Připravte si těsto smícháním mouky, másla nebo margarínu, 1 lžíce cukru, citronové šťávy a soli. Dobře propracujte.

Koláčovou formu vyložte pečicím papírem a dno vymažte kokosovým olejem. Vysypte 1 – 2 lžícemi třtinového cukru, aby bylo celé dno pokryté a posypte asi ½ lžičkou perníkového koření. Pokud máte rádi více kořeněnou chuť, můžete přidat i větší množství.

Následně dno poklaďte tence nakrájenými plátky jako na obrázku, takže budete skládat jeden plátek na druhý dokola, aby se navzájem trochu překrývaly. Jakmile budete mít vrstvu hotovou, polijte několika lžícemi rozpuštěného kokosového oleje, zasypte cukrem a kořením. Znovu naneste další vrstvu jako předtím, polijte olejem, posypte cukrem a kořením. Dýně by vám měla vyjít na 3 – 4 vrstvy.

p1040399

Připravené těsto rozválejte na pečicím papíře na tenký plát o přibližně stejné velikosti jako je forma (raději o něco větší). Nyní překlopte papír s těstem na naskládanou dýni, papír sejměte a těsto stlačte, aby vyplnilo celý vrch formy. Pokud se vám přitom někde potrhá, nemusíte se tím trápit a jednoduše místo „zalátejte“ přebytečným těstem. Nakonec do něj udělejte pár dírek vidličkou.

Dejte péct při 170 °C asi na 45 minut. Doporučuji položit formu na plech vystlaný pečicím papírem, pravděpodobně vám z ní totiž bude vytékat tuk nebo karamel a zbytečně byste si ušpinili troubu. Místo toho pak papír po pečení jednoduše vyhodíte.

dyne-6

Koláč nechte vychladnout. Na vrch formy položte talíř nebo prkénko, povolte boční uzávěr formy a otočte vzhůru nohama, aby koláč dopadl na talíř. Nakonec celý koláč posypte skořicí.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Translate »
Přejít nahoru