Ořechové dortíčky s meruňovou marmeládou

Vlašské ořechy k Vánocům prostě patří. Stejně tak různé v čokoládě obalované dortíčky s krémem, většinou s piškotovým základem a spoustou těžkého krému. Toto ořechové cukroví je velmi lehké na přípravu, je přirozeně bezlepkové a při servírování vypadá velmi hezky.

Ingredience:

150 g vlašských ořechů

100 g lískových ořechů

150 g jemně mletého třtinového cukru (postup ZDE)

4 vejce – bílky a žloutky zvlášť

1 lžička skořice

Kůra z 1 BIO citronu

Špetka soli

¼ lžičky prášku Bourbon vanilky (nemusí být)

Meruňková marmeláda

Čokoláda na obalení

Postup:

Nejdříve si oddělte bílky od žloutků. Bílky vyšlehejte se špetkou soli, dokud nejsou tuhé.

Žloutky vyšlehejte s cukrem do pěny. Zabere vám to asi pět minut.

Nyní ke žloutkům přisypte ořechy, skořici, citronovou kůru a případně vanilku. Přidejte bílky a vše opatrně stěrkou promíchejte, abyste získali jednolité těsto.

To pak vylijte na plech vyložený pečicím papírem. Dejte do trouby na 190 °C asi na 20 – 25 minut.

Vyndejte a nechte vychladit.

Ze zchladlého korpusu vykrajujte malá kolečka. Použijte raději kovové vykrajovátko, které má ostřejší hrany, aby vám to šlo lépe.

Všechna kolečka dejte opět do trouby na plech a sušte je asi 20 minut při 120 °C. Doporučuji je naskládat tak, že vlhčí spodní stranu obrátíte vzhůru nohama, aby se lépe prosušila.

Na promazání použijte ideálně domácí meruňkovou marmeládu a to nejen z hlediska nepopiratelné kvality a chuti, ale také proto že je lépe těsto proložil kyselejší chutí, kterou kupované marmelády příliš nemají. Raději použijte marmeládu z jiného ovoce (například rybízovou), než abyste použili další sladkou složku v cukroví. Pokud byste nic takového nesehnali, můžete vaši marmeládu promíchat s několika lžícemi citronové šťávy, abyste ji dokyselili.

Nyní všechna kolečka promažte marmeládou. Doporučuji ji namazat vždy na hrubší stranu, tedy na tu, která byla původně na spodní straně plechu, když jste pekli těsto. Přiklopte druhým kolečkem a nechte ideálně přes noc proležet.

Asi se vám bude zdát, že mají kolečka tendenci se odlepovat. Uvidíte, že jakmile se marmeláda vsákne dovnitř, budou dobře držet.

Ve vodní lázni rozpusťte tmavou čokoládu (ideálně alespoň s 50% obsahem kakaa). Do tohoto receptu se velmi hodí i čokoláda s obsahem 70 a více procenty kakaa, protože ořechové korpusy jsou dostatečně sladké samy o sobě a nahořklá chuť čokolády je pro ně to pravé.

Pokud máte z obalování v čokoládě trochu strach, dejte slepená kolečka na 15 minut před potahováním do mrazáku. Pro jistotu můžete čokoládu naředit trochou kokosového oleje nebo kakaového másla, aby byla řidší a zanechávala tenčí vrstvu.

Vrch ozdobte podle vlastní fantazie.

Pokud vám něco z receptu není jasné nebo se na nás chcete obrátit s jiným dotazem, můžete nás kontaktovat prostřednictvím emailové adresy maja@nacestepoznani.cz nebo přes facebookovou stránku Vaření ze zdravé restaurace.

Autor: Katka Špačková

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Translate »
Přejít nahoru