Pórková polévka s brokolicí a česnekovými krutony

Dobrý zeleninový krém je skvělý začátek oběda nebo lehké samostatné jídlo. Chuť této polévky podtrhuje lahůdkové droždí a spolu s křupavými česnekovými krutony tvoří fantastické jídlo.

Ingredience (na 4 porce):

1 střední cibule

1 střední pórek

1 hlávka brokolice

2 střední brambory

2 lžíce lahůdkového droždí (více o něm ZDE)

½ l rostlinného mléka (doporučuji ovesné)

½ l zeleninového vývaru (postup ZDE) nebo stejné množství vody s rozmíchanou kostkou kupovaného zeleninového bujonu

Olivový olej (na restování cibule a krutonů)

1 lžíce sušené majoránky

1 lžička drceného kmínu

2 stroužky česneku (a jeden na krutony)

Sůl a pepř na dochucení

Starší pečivo na krutony

Postup:

Cibuli nakrájejte nahrubo a nechte ji restovat na troše olivového oleje.

Pórek nakrájejte na větší kolečka a brokolici na růžičky. Brambory na menší kostičky.

Jakmile cibule zesklovatí, přidejte pórek s brokolicí, orestujte a zalijte vývarem s rostlinným mlékem. Množství tekutiny si určete sami podle toho, jestli máte rádi krém hustší nebo řidší. Většinou stačí, aby tekutina sahala mírně nad zeleninu.

Do polévky nasypte lahůdkové droždí a přidejte brambory, majoránku, kmín a česnek. Vařte asi patnáct minut, dokud vše nezměkne.

Mezitím nakrájejte pečivo na malé kostky.

Do pánve nalijte pár lžic oleje a nastrouhejte česnek na jemném struhadle (na kterém strouháte například citronovou kůru), aby z něj zůstala jemná „kaše“. Zahřejte a promíchejte.

Jakmile je olej rozpálený, přihoďte krutony a chvíli je opečte při vyšší teplotě. Pokud nechcete použít tuk, můžete pečivo nasucho opéct, potřít česnekem a pak nakrájet na kostky.

Polévku rozmixujte ponorným mixérem nebo v blenderu na krém. Přidejte sůl a pepř a dochuťte.

Polévku ozdobte tence pokrájeným čerstvým pórkem a krutony.

Autor: Katka Špačková

Uložit

Translate »
Přejít nahoru