Dobrý zeleninový krém je skvělý začátek oběda nebo lehké samostatné jídlo. Chuť této polévky podtrhuje lahůdkové droždí a spolu s křupavými česnekovými krutony tvoří fantastické jídlo.
Ingredience (na 4 porce):
1 střední cibule
1 střední pórek
1 hlávka brokolice
2 střední brambory
2 lžíce lahůdkového droždí (více o něm ZDE)
½ l rostlinného mléka (doporučuji ovesné)
½ l zeleninového vývaru (postup ZDE) nebo stejné množství vody s rozmíchanou kostkou kupovaného zeleninového bujonu
Olivový olej (na restování cibule a krutonů)
1 lžíce sušené majoránky
1 lžička drceného kmínu
2 stroužky česneku (a jeden na krutony)
Sůl a pepř na dochucení
Starší pečivo na krutony
Postup:
Cibuli nakrájejte nahrubo a nechte ji restovat na troše olivového oleje.
Pórek nakrájejte na větší kolečka a brokolici na růžičky. Brambory na menší kostičky.
Jakmile cibule zesklovatí, přidejte pórek s brokolicí, orestujte a zalijte vývarem s rostlinným mlékem. Množství tekutiny si určete sami podle toho, jestli máte rádi krém hustší nebo řidší. Většinou stačí, aby tekutina sahala mírně nad zeleninu.
Do polévky nasypte lahůdkové droždí a přidejte brambory, majoránku, kmín a česnek. Vařte asi patnáct minut, dokud vše nezměkne.
Mezitím nakrájejte pečivo na malé kostky.
Do pánve nalijte pár lžic oleje a nastrouhejte česnek na jemném struhadle (na kterém strouháte například citronovou kůru), aby z něj zůstala jemná „kaše“. Zahřejte a promíchejte.
Jakmile je olej rozpálený, přihoďte krutony a chvíli je opečte při vyšší teplotě. Pokud nechcete použít tuk, můžete pečivo nasucho opéct, potřít česnekem a pak nakrájet na kostky.
Polévku rozmixujte ponorným mixérem nebo v blenderu na krém. Přidejte sůl a pepř a dochuťte.
Polévku ozdobte tence pokrájeným čerstvým pórkem a krutony.
Autor: Katka Špačková