Dýňová čočka na kyselo

Mám štěstí, že na rozdíl od většiny mých spolužáků jsem se ve školní jídelně vždycky těšila na čočku na kyselo, hrachovou kaši nebo fazolovou polévku. Tato chuť mi vydržela až do dospělosti. Ne všichni ale nemají takové štěstí a odpor k luštěninám jim vydrží do konce života, ačkoliv je spousta skvělých receptů, kde se dají použít.

Pokud jste i vy ke klasické čočce obezřetní, zkuste si ji připravit s dýní.

Ingredience (na 2 – 3 porce):

100 g nevařené čočky

350 – 400 g dýně

1 střední cibule

Olivový olej

2 dcl zeleninového vývaru (inspiraci najdete ZDE), popřípadě 2 dcl vody s rozpuštěným zeleninovým bujónem

2 lžičky sušené majoránky

3 stroužky česneku

1 lžíce jablečného octa nebo šťáva z ½ citronu

2 lžíce rostlinného sirupu

Sůl a pepř na dochucení

Postup:

Nejdřív uvařte čočku ve vodě, dokud nezměkne. Raději ji nechte lehce tvrdší, než aby se rozsypávala, protože se bude ještě později zahřívat s dýní.

Dýni oloupejte. Polovinu nakrájejte na malé, asi centimetrové kostky a druhou polovinu nastrouhejte nahrubo.

Cibuli nakrájejte a orestujte na olivovém oleji, dokud nezesklovatí. Poté přidejte všechnu dýni a zalijte zeleninovým vývarem. Nechte asi 10 – 15 minut dusit na mírném plameni, dokud se nastrouhaná dýně nerozvaří.

Přidejte uvařenou čočku a všechno promíchejte. Dochuťte majoránkou, prolisovaným česnekem, octem a sirupem a přidejte sůl a pepř podle chuti. Ochutnejte a upravte si kyselost nebo sladkou chuť.

Podávat můžete jen tak samostatně, jako přílohu, nebo tradičně s pečivem a kyselou okurkou.

Autor: Katka Špačková

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Translate »
Přejít nahoru