Pomazánky jsou neprávem opomíjeny, alespoň podle mého názoru. Někdy se berou jen jako neurčitá hmota se silně kořeněnou vůní, kterou ochutíte krajíc chleba, jindy se jedná o těžkou, tučnou náhražku tuku na pečivo, aby to máslo nebo margarín nebyli tak fádní.
Při své práci hledám především syté, ale ne těžké jídlo, kterým rychle zaženu hlad, ale necítím po něm touhu posadit se na židli a usnout. Jednoduše dávám přednost množství lehce stravitelných bílkovin, kterými doplním sílu, celé jídlo vezmu jednoduše do ruky a několika takovýmito svačinami doplňuji energii po celou dobu práce, aniž bych potřebovala hodinovou přestávku na velký oběd.
Dobrá pomazánka je i příjemným startem dne, stejně jako pauzou po práci, když jste se konečně vrátili domů.
Nebudu zde rozebírat, jaké pečivo byste si měli zvolit – to už záleží čistě na vás. Pokud jste ale unavení neustálým obměňováním chleba za rohlík nebo housku, vyzkoušejte pomazánku doplnit o dobré krekry, placky nebo tortillu, kterou vytvoříte z klasické tortillové placky a obohatíte ji o zeleninu, kousek tofu nebo vařených luštěnin s bylinkami.
Sama dělám pomazánky ve velkém množství – osobně i z toho důvodu, že je pravidelně „obědosvačím“, když pracuji. I rozpis v tomto receptu je na slušnou zásobu. Pokud tedy chcete pouze vyzkoušet chuť této rajčatovo-cizrnové, zmenšete množství na polovinu, což je tak optimální příděl pro běžného smrtelníka.
Ingredience:
200 g suché cizrny
2 střední cibule
½ pórku
Olivový olej na restování zeleniny (množství podle vás)
200 g uzeného tofu (nebo tofu natural)
4 střední rajčata
1 lžička sypkého zeleninového bujónu (Würtzl)
2 – 3 lžíce sezamových semínek
Hrst sušených rajčat (přes noc namočených nebo nakládaných v oleji) – nebo více podle chuti
150 g rajského protlaku
1 lžíce provensálských bylinek (tymián, rozmarýn, oregáno a další podle konkrétní směsi)
½ – 1 lžíce mleté červené papriky (nebo mleté uzené papriky)
2 lžíce lahůdkového droždí (více o něm ZDE)
3 stroužky česneku
1 dcl vody na zředění (nebo více, pokud nechcete pomazánku řidší)
Pepř a sůl
Postup:
Cizrnu přes noc namočte a posléze uvařte doměkka. Poté ji sceďte.
Cibuli nakrájejte (můžete i nahrubo) a orestujte na olivovém oleji, dokud nezesklovatí. Poté přisypte nakrájený pórek a sezamová semínka. Pět minut restujte.
Přidejte sušená a nakrájená čerstvá rajčata s uzeným tofu, které jste taktéž nakrájeli nebo rozdrobili na menší kusy a dalších pět minut restujte. Na závěr přidejte rajský protlak, zeleninový bujón, koření a lahůdkové droždí a nechte ještě pět minut vařit.
Cizrnu z restovaným základem dejte do mixéru a přidejte k němu čerstvý česnek, který doporučuji už nyní nastrouhat nebo protlačit, aby vám větší nerozmixovaný kus nezůstal v pomazánce. Vše rozmixujte dohladka.
Autor: Katka Špačková