Během psaní tohoto receptu jsem se zamyslela, jaký nejlepší dezert jsem kdy jedla nebo vyrobila – takže ano, tyhle řezy jsou opravdu výborné, když mi evokovaly takové myšlenky. A uvědomila jsem si, že sice nemám nějaký svůj žebříček „TOP 10“, ale ty nejlepší většinou patřily do skupiny raw sladkostí.
Pamatuju si na ty fantastické barevné raw dorty, které jsem před lety vyráběla v jedné restauraci. Na ty křehké ořechové košíčky s čerstvým ovocem, pohankové rolády, ovocné poháry, kuličky a cukroví a nespočet dalších. Ty chutě jsou neopakovatelné.
Co mi však také leží v mysli, je ten těžký pocit, když si dáte takový dort ořechový od korpusu po zdobení, a máte po obědě i večeři a nejspíš i po většině zítřejší snídaně. Ta fantastická chuť takového zážitku vás doprovází po celou dobu, ale popravdě je taková sladkost jako koule u nohy, když ještě potřebujete za ten den něco udělat.
Po nějaké době jsem se tudíž začala zaměřovat na raw dezerty, které nejsou tvořeny z větší části ořechy, až jsem se dostala k tvorbě takových, kde ořechy nejsou žádné nebo jen v naprosto minimálním množství. Takovou sladkost si opravdu můžete dát jako dezert po hlavním jídle, protože za půl hodiny už o něm v žaludku nevíte. Ačkoliv jsou to sladké pochutiny, které by se jako každý dezert měly konzumovat v menší míře, jsou lehce stravitelné a neubírají vám energii – naopak.
Tyto řezy jsou jednodušší verzí raw tvoření a jediné úsilí budete muset vynaložit v oblasti času a trpělivosti, kdy budete sušit a namáčet. Kokos, který jsem do tohoto dezertu použila, můžete úplně vynechat.
Ingredience (na 16 kousků):
Na jablečné pláty:
6 jablek (asi 650 g oloupaných a zbavených jádřince)
1 lžíce psyllia (nemusí být)
Na náplň:
200 g suché pohanky kroupy
150 g sušených datlí
3 vrchovaté lžíce nepraženého kakaa
¼ lžičky prášku Bourbon vanilky
2 lžíce rostlinného sirupu
8 lžic panenského kokosového oleje
3 větší banány
Hrst strouhaného kokosu (nemusí být)
Postup:
Všechna jablka oloupejte a zbavte jádřince. V tyčovém mixéru nebo blenderu je rozmixujte na hladké pyré připomínající dětskou přesnídávku. Pokud chcete, můžete do směsi přidat i lžíci psyllia, pokud jej máte doma, pro tento recept to ovšem nutné není. Psyllium dodá jablečnému plátu pružnost a ohebnost a tím pádem se velmi dobře hodí na záviny nebo rolády.
Pokud používáte horkovzdušnou troubu, použijte plech, na který dáte pečicí papír a pyré na něj rovnoměrně rozetřete. Vrstva by měla být asi půl centimetru vysoká, rozhodně ne více než 1 cm. Dejte si také pozor, aby vám při roztírání nevznikly žádné díry.
Troubu rozehřejte na 40 °C a plát dejte vysušit. Pokud používáte sušičku, nastavte ji na stejnou teplotu. Pláty se budou sušit minimálně osm hodin, tak se obrňte trpělivostí. Hotový plát poznáte tak, že se vám jablka při doteku nelepí na prsty, zároveň ovšem nesmí být natolik vysušený, aby se lámal.
Po uplynulé době ho vyndejte z trouby a sejměte z pečicího papíru. Pokud jste postupovali správně, měl by být lehce ohybatelný a jít sám od sebe dobře sundat.
Mezitím, co se vám bude sušit plát v troubě, si připravte náplň. Pohanku i datle propláchněte a nechte přes noc namočit v dostatečném množství vody. Pohanka jí nasaje opravdu hodně, tak si raději připravte větší nádobu. Pokud pravidelně klíčíte, můžete využít pohanku naklíčenou.
Ze všech namočených ingrediencí slijte na druhý den vodu a nechte je chvíli okapat. Poté je dejte do mixéru a rozmixujte spolu s kakaem, vanilkou (pokud ji doma máte) a rozpuštěným kokosovým olejem. Pokud máte rádi sladší chutě, můžete směs libovolně dosladit rostlinným sirupem.
Na tuto práci nebudete potřebovat žádný přehnaně výkonný mixér – postačí vám běžný tyčový nebo blender na smoothie. Díky namočení jsou všechny ingredience jemné a kašovité a brzy vám vznikne čokoládově jednolitá směs. Pokud máte rádi kokos, můžete ho do hotové směsi trochu vmíchat, řezy jsou ovšem výborné i bez něj.
Nyní vezměte jablečný plát a rozpulte ho na dvě přibližně stejně velké části.
Na první namažte tenkou vrstvu pohankového krému. Banány rozkrojte napůl – nejlépe je odříznout „rovnou“ část banánu jako na obrázku a zbytek seříznout na menší kusy, kterými zaplníte volná místa.
Banány pak poklaďte do pruhů s malými rozestupy vedle sebe.
Nakonec přidejte zbytek krému. Nejlépe se to dělá tak, že jím nejdřív zaplníte mezery mezi banány, a pak jej natřete nahoru a do okrajů.
Přiklopte druhou polovinou plátu, lehce stlačte, abyste vyrovnali případné nerovnosti. Na závěr srovnejte okraje, aby byly i konce řezů při servírování pěkné a dejte dezert vychladit asi na hodinu, aby se všechny vrstvy propojily.
Řezy můžete servírovat lehce poprášené kakaem nebo kousky datlí.
Autor: Katka Špačková