Tempeh ve sladkokyselé omáčce s rýží

Pokud jste tempeh ještě nevyzkoušeli, je nejvyšší čas to změnit.

Ve své podstatě se jedná pouze o fermentované sojové boby stlačené do obdélníkového tvaru. Ušlechtilá plíseň zaručuje množství vitamínů skupiny B, aniž by nějak výrazně zasáhla do chuti.

Koupit ho můžete v mnoha podobách, nejčastěji jako uzené, marinované, smažené a méně často v „natural“ podobě, tedy bez jakéhokoliv dochucování. Upřímně mám nejraději právě natural verzi, jelikož vám v kuchyni nabízí mnohem větší možnost dochucování a úpravy. Skvěle se dá marinovat, restovat a zapékat, aniž byste stále cítili dominantní chuť původní úpravy. Pokud však chcete mít tempeh rychle připravený k servírování, doporučuji vám uzenou verzi – zbylé dvě mi vždy připadaly přehnaně tučné, až se z nich stalo jakési tvrdé „máslo“, že kterého kape tuk.

Zakoupit ho můžete v každém obchodě se zdravou výživou mezi ostatními sojovými výrobky. Cena za 200 g (což je obvyklá hmotnost) se pohybuje někde kolem 50 Kč a více, takže oproti tofu to není potravina pro každý den.

Do tohoto receptu doporučuji použít sezamový olej a rýžový ocet, což jsou obvyklé ingredience asijské kuchyně. Zakoupit je můžete v každém supermarketu v oddělení s asijskými potravinami, ve zdravých výživách a specializovaných obchodech. Pokud je doma nemáte nebo je nechcete kupovat, jelikož byste je do dalšího vaření jinak nepoužili, můžete použít běžnější náhražky naší české kuchyně. Chuť sice nebude zcela stejná, ale dosáhnete tím odpovídající nápodoby.

Pokud se sóji vyhýbáte, nemusíte se nutně držet tempehu nebo tofu. Použít se dají i vařené luštěniny, především cizrna, která je v této úpravě velmi zajímavá. Stejně tak se místo rýže jako přílohy dají použít rýžové nudle.

Ingredience (na 3 – 4 porce):

200 g tempehu natural

3 lžíce sezamového oleje (lze nahradit jiným rostlinným olejem)

Hrst nahrubo nasekaných arašídů nebo mandlí

3 stroužky česneku

1 menší červená paprika

½ střední brokolice

2 hrnky vody (asi 500 – 600 ml)

Na omáčku:

3 lžíce rostlinného sirupu (např. agávového)

3 lžíce rýžového octa (nebo jiného octa)

2 lžíce rajského protlaku

2 lžíce sojové omáčky

Koření (½  lžičky sladké papriky, špetka chilli, špetka mletého zázvoru, ¼ lžičky římského kmínu, ¼ lžičky kurkumy, ¼ lžičky mletého koriandru, ¼ lžičky pepře – lze nahradit kořením podle vlastní chutě nebo směsí asijského koření)

1 lžička bramborového škrobu

Sůl, pokud je třeba

Postup:

Tempeh nakrájejte na ½ – 1 cm silné plátky. Papriku nakrájejte na menší kostky a brokolici oberte na jemné růžičky. Česnek nakrájejte na tenké plátky.

Na rozpáleném oleji krátce orestujte česnek, aby lehce zezlátnul. Poté přidejte arašídy, papriku a brokolici, krátce orestujte a podlijte asi ½ hrnkem vody. Vše nechte přibližně 5 minut mírně změknout.

Mezitím si připravte sladkokyselou omáčku tím, že všechny ingredience v misce promícháte.

Zeleninu podlijte zbylým 1 ½ hrnkem vody a přilijte omáčku. Míchejte, aby se škrob nepřipálil a tekutina vám zhoustla. Poté přidejte tempeh, zakryjte pokličkou a nechte na mírném plameni asi 15 minut dusit. Směs s tempehem už nijak divoce nemíchejte a buďte opatrní, mohlo by se totiž stát, že by se vám jednotlivé kousky rozpadly na zrníčka. Chuti by to sice nijak neuškodilo, ale když už jste se dali na krájení na plátky, byla by škoda je nyní rozmašírovat.

Pokud by pro vás byla omáčka příliš řídká a chtěli jste dosáhnout hustší konzistence, nechte vodu vyvařit na vyšší teplotě – naopak pokud chcete omáčku řídkou, přidejte vodu. Nakonec dochuťte podle libosti.

Uvařte rýži, kterou máte rádi – doporučuji bílou basmati nebo červenou bhútánskou, kterou vidíte na fotografii.

Při servírování ozdobte sezamovým semínkem, arašídy nebo plátky mandlí.

Autor: Katka Špačková

Uložit

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Translate »
Přejít nahoru