„Thajská“ polévka z červené řepy

Různé variace na thajskou polévku mají jedno společné – štědrou dávku kokosového mléka. Spolu s chutí kari vznikne pikantní sladko-slaná chuť, která je pro tuto asijskou kuchyni tak charakteristická.

Pokud máte možnost nebo chcete vyzkoušet něco nového, zajděte do obchodu s asijskými potravinami a zakupte červenou kari pastu. Možná se vám poštěstí a seženete ji i v některém supermarketu ve specializovaném oddělení, které už i tyto obchody mají, ovšem nabízený sortiment se často liší a nelze se spolehnout, že zrovna dnes seženete to, co jste na pultě viděli před týdnem.

S červenou kari pastou však opatrně. Je to nejpikantnější ze tří dostupných druhů kari pasty – vybírat si můžete ještě ze zeleného a žlutého druhu. V té červené by měla být obsažena ještě citronová tráva a koření podobné zázvoru. Jedná se tudíž o velmi aromatický, charakteristický mix, který běžným kari kořením zcela nenahradíte, při každodenním vaření se mi však osvědčila i tato „ochuzená“ varianta, která rozhodně nezklame.

Pokud nejste zastánci příliš pálivých pokrmů, pořiďte žlutou kari pastu, která je charakteristická spíše pro indickou kuchyni a má nádech kurkumy, římského kmínu, skořice a muškátového oříšku. Jestli pracujete s pastou poprvé, přidávejte ji do polévky klidně až na závěr, nechte chuť rozležet a pak zase přidejte. Jakmile ji jednou pustíte do kuchyně, určitě si ji oblíbíte.

Ingredience (na 5 – 6 porcí):

600 – 650 g červené řepy

1 velká červená cibule

Rostlinný olej na restování

½ l zeleninového vývaru (postup například ZDE), popřípadě ½ l vody s rozmíchanou kostkou zeleninového bujónu

400 ml kokosového mléka

2 lžičky červené kari pasty (nebo 1 lžička kari koření – množství podle ostrosti směsi)

¼ lžičky mleté skořice

Špetka pepře

2 lžíce citronové šťávy

Sůl

Postup:

Cibuli nakrájejte na hrubší kousky a krátce ji orestujte na olivovém oleji, aby zezlátla. Poté přidejte řepu, kterou jste oloupali a nakrájeli na drobné kousky. Restujte asi 5 minut.

Přilijte zeleninový vývar nebo vodu s bujónem, kokosové mléko, kari pastu a koření. Pokud pastu nemáte, dochuťte kari kořením – každá směs je trochu odlišná, proto ji přidávejte postupně. Polévka bude vyžadovat větší množství soli, jelikož má řepa sladkou chuť, proto ji dosolte až na závěr.

Vše nechte asi 15 minut povařit, dokud řepa nezměkne a chutě se nepropojí.

Nyní vše rozmixujte ponorným mixérem nebo v blenderu na hladký krém. Přidejte citronovou šťávu a dochuťte.

Polévku ozdobte kokosovým mlékem, popřípadě trochu poprašte kurkumou, která dodá porci krásnou barvu.

Autor: Kateřina Špačková

Uložit

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Translate »
Přejít nahoru