Čerstvý salát nemusí být jen několik zelených listů s okurkou, rajčetem a paprikou. Ať už si připravujete přílohu k hlavnímu jídlu nebo zdravou, lehkou večeři, nemusíte se odbývat nudnými kombinacemi zeleniny.
Pravděpodobně jste už s dýní pracovali, možná jste se ji ale neodvážili ochutnat syrovou. S dýní se bohužel pojí zažitá představa, že bez pořádného uvaření není vůbec jedlá. Pokud jí příště kousek vyzkoušíte, zjistíte, že má příjemnou mrkvově nasládlou chuť s trochou škrobovitosti, která však není vůbec na škodu.
Naprosto bezkonkurenčně chutná mladá dýně Hokaido. Je delikátně křehká a sladká a je škoda ji znehodnotit vařením. Bez tepelné úpravy si zachovává množství vitamínů a enzymů, které jedením za syrova získáme v celé škále.
K takovéto konzumaci se hodí i ostatní jedlé druhy dýně, ovšem doporučuji všechny loupat, zvlášť pokud jsou starší.
Ingredience (asi na 2 porce):
150 – 200 g mladé dýně Hokaido
1/3 většího zralého avokáda
Plná hrst vyloupaných zrníček z granátového jablka
4 lžíce naklíčených luštěnin (použila jsem směs čočky a mungo fazolek)
1 lžíce chia semínek (nemusí být)
2 plné hrsti polníčku nebo baby špenátu
2 lžíce olivového oleje
Popřípadě citron na dochucení
Postup:
Polníček nebo špenátové listy propláchněte a nechte okapat.
Z granátového jablka vyberte zrníčka a polovinu z nich pořádně rozmačkejte, aby se uvolnila všechna šťáva a proceďte, abyste se zbavili peciček. Pokud je šťáva příliš sladká, přidejte do ní pár kapek citronu. Přilijte trochu olivového oleje a vzniklou zálivku si dejte bokem.
Pecičky z vymačkaných granátových jablek můžete buď přimíchat do salátu, nebo je vyhodit. Záleží na vás.
Dýni oloupejte a nastrouhejte nahrubo. Promíchejte ji spolu s polníčkem, klíčky a chia semínky a zakápněte zálivkou.
Avokádo oloupejte a nakrájejte na tenké proužky. Poklaďte ho až na naservírovaný salát – opravdu zralé avokádo by se vám totiž při míchání salátu rozmačkalo na kaši. Nakonec ozdobte zrníčky granátového jablka a klíčky.
Autor: Kateřina Špačková