Třešňový koláč – pouze s rostlinným sirupem

Naprosté retro… Člověk si při pohledu na tento koláč vybaví prošívané dečky a „vůni“ kuliček na moly.

Ačkoliv má tento koláč naprosto tradiční vzhled, neobsahuje žádné z klasických babičkovských ingrediencí, jako máslo, smetanu nebo vejce. Vlastně neobsahuje žádný rafinovaný cukr, pouze dvě lžíce rostlinného sirupu a o zbylou sladkou chuť se postará banán a rozvařené třešně. A přitom je sladký tak akorát.

Ingredience (na malý koláč o průměru 20 cm):

Těsto:

120 g celozrnné špaldové mouky

20 g rýžové nebo kukuřičné mouky

80 g ovesné mouky (nebo jemně rozmixovaných ovesných vloček)

1 střední banán

40 g lněného semínka (ideálně zlatého pro světlou barvu těsta, ale můžete použít i hnědé)

2 lžíce rostlinného sirupu (agávový, rýžový, javorový…)

2 lžíce rostlinného oleje

½ lžičky jedlé sody

Špetka soli

Špetka skořice (nemusí být)

Náplň:

400 g třešní

½ lžičky bramborového škrobu

Postup:

Lněné semínko rozmixujte nebo namelte v ručním mlýnku. Banán podrťte vidličkou a smíchejte ho v míse spolu s ostatními ingrediencemi na náplň. Pokud se vám bude zdát těsto trochu řidší, nemusíte se bát. Je potřeba nechat ho 15 – 20 minut odležet, dokud lněné semínko nenasaje vlhkost.

Připravte si koláčovou formu, kterou vymažte tukem a vysypte moukou nebo vyložte pečicím papírem.

Větší polovinu těsta rozválejte na pečicím papíře na tenkou placku. Tu pak obraťte pomocí papíru do formy a vytvořte koláčový korpus s asi dvoucentimetrovými okraji vzhůru. Poté vložte těsto do trouby rozehřáté na 190 °C a pečte asi 10 minut.

Třešně vypeckujte a dejte je do hrnce. Přiveďte k varu a vařte asi 15 minut, dokud se neodpaří větší část tekutiny. Poté vmíchejte škrob, nechte krátce přejít varem a odstavte z plamene.

Vyndejte z trouby koláčový korpus a nalijte do něj provařené třešně.

Zbytek těsta rozválejte přibližně do tvaru obdélníku. Pomocí nože nebo kolečka vykrojte tenké proužky, kterými vytvoříte na třešňové náplni mřížku. Pokud vám nějaké těsto zbude, můžete ho použít na ozdobu – například na lístky jako u tohoto koláče, můžete však vykrojit jakékoliv jiné tvary.

Koláč vraťte do trouby a nechte ho ještě 15 minut péct. Poté nechte vychladnout.

Autor: Katka Špačková

Uložit

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Translate »
Přejít nahoru