Tento recept je velmijednoduchý a přitom ho považuji za nesmírně zdravý. Obsahuje velké množství bílkovin a široké spektrum B vitamínů, přitom s minimem tuku. Je už jen na vás, jestli si ji klasicky namažete na pečivo nebo ji použijete jako „dip“ k zelenině.
Jediná nevýhoda je, že s ní asi na veřejnost nepůjdete. Kolegové v kanceláři asi tuhle svačinu moc nepochopí (lépe řečeno ne v té místnosti, v níž právě sedí spolu s vámi).
Ingredience:
2 větší cibule šalotky (nebo 2 bílé střední cibule)
1 velká mrkev
Pár lžic olivového oleje
300 g uzeného tofu
2 dcl vody
3 kostky droždí (jedna o váze 42 g)
Nasekaná zelená cibulka
2 lžičky sušené uzené papriky
Sůl
Pepř
Postup:
Cibuli nakrájejte nahrubo a dejte restovat na rozpálený olivový olej. Jakmile lehce zesklovatí, přidejte mrkev nastrouhanou nahrubo, stáhněte teplotu na střední plamen a ještě 15 minut opékejte.
Poté přidejte tofu nakrájené na kostky (asi na 2 cm velké) a podlijte 2 dcl vody. Nahoru rozdrolte droždí, vše promíchejte a opékejte, dokud se tekutina nezredukuje na polovinu. Bude to trvat asi 10 – 15 minut podle teploty vaření.
Směs na pomazánku odstavte a nechte trochu vychladnout. Poté ji dejte do tyčového mixéru, přidejte uzenou papriku, asi 1 ½ lžičky soli a trochu pepře a rozmixujte dohladka. Ochutnejte, jestli vám chuť vyhovuje, případně dochuťte. Nechte ji vychladnout na pokojovou teplotu a vmíchejte hrst nadrobno nasekané zelené cibulky, pokud ji chcete mít pikantnější.
Autor: Kačka Špačková