Pamatuji si na své těžké veganské začátky v restauracích. Asi jste na tento problém narazili, ať máte jakékoliv stravovací „omezení“ – ať už dobrovolné nebo ne. Vybrat si totiž v restauraci z nabízeného menu je obtížné a ne vždy vám vyjdou vstříc.
Při slavnostních příležitostech jsme chodili do jednoho takového vyhlášeného podniku v našem městě, vyhlášeného uzenými koleny a podobným sortimentem. Jednou jsem tam narazila na zapékané dýňové špecle (s mozarellou) a dobrotivý kuchař a poučený číšník byli ochotni mi připravit veganskou verzi, tedy jen špecle s rajčatovou omáčkou.
Ostatní nad tím kroutili hlavou, jak se z něčeho takového můžu najíst, ovšem když jsem zkusila chuť samotných špeclí jen s jednoduchou omáčkou, nestačila jsem se divit. Chuť dýní v nich byla zcela patrná, struktura nebyla ani tvrdá, ani měkká – jak se říká, „na skus“.
To mě motivovalo zkusit něco podobného vytvořit v domácím prostředí, a jak se recept narodil, rozhodla jsem se ho posunout ještě dál a to do bezlepkové verze. S nadšením pro samotné dýňové noky jsem je začala dělat jen s lehkou přílohou, která jejich chuť neubije, ale pouze doplní. Jednoduše připravený špenát to naprosto splňuje…
Ingredience (asi na 3 porce):
Dýňové noky
450 – 500 g dýně
250 g bezlepkové mouky (používám Schär Mehl Frine, tedy směs na palačinky a noky – můžete ovšem použít svou vlastní oblíbenou)
1 lžíce lahůdkového droždí
½ lžičky soli
Špetka strouhaného muškátového oříšku (nemusí být)
Rostlinný olej na uchování
Špenátová příloha
1 střední cibule
300 g listového špenátu (nebo odpovídající množství mražených listů)
Pár lžic rostlinného oleje
2 dcl rostlinné smetany
½ kostky zeleninového bujonu
2 stroužky česneku
Sůl a pepř podle chuti
100 g uzeného tofu nebo tofu natural
Postup:
Nejdříve si připravte noky. Můžete je samozřejmě připravovat ve formě malých špeclí, já osobně preferuji větší kousky.
Dýni oloupejte a nakrájejte na menší kostky.
Vložte do hrnce s osolenou vodou a vařte asi 10 – 15 minut, dokud dýně nezměkne.
Přeceďte ji a rozmixujte na hladké pyré (postačí vám tyčový nebo ponorný mixér).
Vložte pyré do mísy, přidejte mouku, lahůdkové droždí, sůl a kousek nastrouhaného muškátového oříšky. Vznikne vám řídké těsto.
Noky připravuji tak, jak jsem to odkoukala od mámy. Větší hrnec naplňte do poloviny vodou, osolte a přiveďte vodu k varu. Kus těsta si položte na prkénko a příborovým nožem oddělujte jednotlivé kousky, které vám budou padat přímo do hrnce.
Nedělejte si hlavu s tvarem noků, prostě „sešprtněte“ těsto po takových kusech, jaké se vám podaří.
Noky vám nejdřív sjedou ke dnu, ale po pár minutách začnou stoupat k hladině.
To je ta pravá chvíle je vyndat ven. Můžete je buď hned servírovat nebo je dát do zapékací mísy s trochou rostlinného oleje, aby se k sobě nepřilepily.
Cibuli nakrájejte najemno a lehce ji opražte na rostlinném oleji. Pokud chcete přidat tofu, nakrájejte ho na malé, asi půlcentimetrové kostičky a chvíli ho opražte spolu s cibulí. Postupně přidávejte špenát, aby se jeho objem zmenšil a udělalo se vám místo v pánvi na další dávku. Přilijte rostlinnou smetanu, rozdrobený bujón a prolisovaný česnek. Osolte a opepřete. Nechte asi 5 minut dohromady povařit.
A můžete servírovat…
Autor: Kateřina Špačková